Actualitat

 · Comença un pla coordinat de detecció del peix globus a les costes espanyoles

24/2/2015 Al Mediterrani occidental s’han descrit dues espècies de peixos globus (Tetraodontidae), el Lagocephalus lagocephalus i Sphoeroides pachygaster. Ambdues espècies són escasses i mai han estat objecte de pesca i comercialització, que està expressament prohibida per la Unió Europea a causa de l’alta toxicitat d’algunes de les espècies de la família Tetradontidae.

En la mateixa família hi ha una espècie, el Lagocephalus scelaratus que és molt tòxica (en molts casos el consum de la seva carn pot provocar la mort) i altament invasiva. Aquesta va entrar al Mediterrani pel Canal de Suez l’any 2003 i actualment ha ocupat tot el Mediterrani Oriental on pot arribar a ser molt abundant. En els últims anys ja s’ha detectat com espècie establerta a Tunísia i a Sicília i recentment a la web d’Observadors del Mar ens ha arribat una observació d’un exemplar suposadament trobat entre les costes d’Eivissa i Dènia.

És per això que des d’Observadors del Mar hem impulsat un acord de col·laboració amb 3 institucions, per tal d'establir una xarxa de detecció d’exemplars de peixos globus. La Direcció General de Pesca de la Generalitat de Catalunya avisarà als pescadors de la importància de la detecció i identificació d'aquesta espècie i els hi demanarà que portin els exemplars a les confraries, l’Institut d'investigació i Tecnologia Agroalimentaria (IRTA) recollirà els exemplars i estudiarà la toxicitat de totes les espècies d’aquesta família, i l’Institut de Ciècnies del Mar (ICM- CSIC) farà la correcta identificació i construirà el mapa de distribució d’aquestes espècies al web d'Observadors del Mar.

Els científics estem interessats en totes les espècies d’aquesta família, per la qual cosa demanem a tots els ciutadans que col·laboreu que ens feu arribar les vostres observacions! MOLTES GRÀCIES!

 · Ja tenim el primer calendari d'Observadors del Mar!

7/1/2015 Amics observadors,

ja us podeu descarregar el calendari 2015 d'Observadors del Mar. Gràcies a tots els que heu proporcionat les fotos i les observacions! La mida òptima per a imprimir és 40*60 cm

Descarrega PDF (10 Mb)

 · Bon Any!

31/12/2014 L'equip d'Observadors del Mar us desitja un molt bon any 2015! Amb una targeta dissenyada pel nostre expert en peixos mediterranis, Toni Lombarte.

Veure

 · Nou avenços en el seguiment de l'arribada del peix globus a les costes espanyoles

25/11/2014 Hem rebut una observació que indicaria que el peix globus, Lagocephalus sceleratus, podria haver arribat a les nostres costes. Aquesta noticia és important, ja que no es tenia constància de la seva presència a les costes espanyoles. Aquesta espècie ve del Mar Roig, és invasora i molt tòxica si ingerida. Als Matins de TV3 van entrevistar el nostre expert Toni Lombarte que parla de la importància d'una correcta identificació (hi ha més espècies de la mateixa família no tan tòxiques), de la funció de les Col·leccions Biològiques de Referència de l'ICM i de les eines que ofereix aquesta web.

Pots veure l'entrevista en aquest enllaç

 · Entrevista a l'expert en RAC1

Podeu tornar a ascoltar la entrevista que li van fer el 13/11/2014 a Versió RAC1 a Toni Garcia, responsable projecte Peixos Mediterrànis aqui

 · Xerrada al Museu Marítim de Barcelona

25/11/2014. Xerrada a càrrec de Pere Abelló sobre el projecte Observadors del Mar. Sala d'Actes del Museu Marítim de Barcelona. H 18.

En el marc del Barcelona Underwater Festival Programa complert

 · Trobada de ciutadans i científics a Cosmocaixa

12 novembre| Apunta't a la trobada i participa! PLACES ESGOTADES

Trobada de ciutadans i científics per a avaluar els primers resultats del projecte Observadors del Mar i plantejar estratègies per l'any 2015.

OBSERVANT EL MAR AMB ELS ULLS DELS CIUTADANS

19 H, COSMOCAIXA, BARCELONA, AFORAMENT LIMITAT, INSCRIPCIÓ GRATUÏTA

PROGRAMA:

19:00 h El Projecte Observadors del Mar: resultats i novetats. A càrrec de Joaquim Garrabou i Elisabetta Broglio

19:20 h Taula rodona: On som i cap on anem? Diàleg entre ciutadans i científics

Macarena Marambio- Responsable projecte Alerta Meduses; Antoni García- Responsable projecte Peixos indicadors de canvi climàtic; Oscar Sagué- IFSUA associació per a la promoció, defensa i difusió de una pràctica responsable de les activitats subaquàtiques, col·laborador del Projecte; Mauricio Pulido- Plataforma de Pescadores artesanales MedArtNet, para una pesca responsable y sostenible; Isabelle Bonhoure- Oficina de Ciència Ciutadana de Barcelona i OpenSystems; Modera: Josep Maria Gili, investigador a l’Institut de Ciències del Mar i responsable del projecte El Mar a Fons

20:00 h Petit refrigeri

No t'ho perdis, participa! T'esperem amb una sorpresa :)

L'equip d'ODM

 · Totes del presentacions d'aquest estiu!

Les fotos de les activitats i tallers d’aquest estiu és poden consultar en aquest enllaç

19 de octubre| Pòster

L'Estartit: tallers de mostreig científic per a bussejadors. Projecte Peixos indicadors de canvi climàtic. Organitzat en col·laboració amb el Parc Natural del Montgrí, les Illes medes i el Baix Ter

20 de setembre | Pòster

Llançà: tallers de mostreig científic per a bussejadors. Col•laboració amb els projectes Gorgònies en perill, Peixos invasors i Peixos mediterrànis.

26 de juliol | Pòster Meduses | Pòster Peixos |

Port Adriano Calviá, Mallorca 11:00 - 15:00 h seu de Mar Balear Dive Center. Tallers familiars pel projecte medusa (obert a tothom). 16:00-20:00 h xerrada i tallers de mostreig científic per a bussejadors pels projectes peixos invasors i peixos mediterrànis.

12 de juliol | Pòster

L’Ametlla de Mar, Castell de Sant Jordi d’Alfama, 11:00-15:00 h. Tallers familiars pel projecte medusa.

13 de juliol | Pòster

L’Ametlla de Mar, Castell de Sant Jordi d’Alfama i platja. 11:00-15:00 h Xerrada i talleres familiars sobre els projectes Peixos mediterrànis i Crustacis. Sortida al mar (snorkel) per a la identificació de peixos i crancs del litoral.

21 de juny

Marina del Este, La Herradura (Andalucía), XXVI Campeonato de Fotografía Submarina Caza Foto Sub en Apnea, organizado por la Federación Andaluza de Actividades Subacuáticas 11:00-14:00 h inmersió i tallers de mostreig científic per a bussejadors pel projecte Gorgònies en perill. 19:00 h Presentació del projecte

19 de juny | Pòster

Barcelona, 12:00 h, Facultat de Biologia UB Departament d'Ecologia. Presentació del projecte.

15 de juny

Badalona Festa del Mar, 10:00 - 15:00 h, Passeig Marítim. Tallers familiars pel projecte medusa

14 de juny

Barcelona, Festa de la Ciència i Tecnologia, carpa Franklin, Parc de la Ciutadella, 11:00 - 14:00 h. Tallers familiars pel projecte medusa

12 de juny

Barcelona, CCCB, 19:00 h en el marc de la exposició Big Bang Data, Ciència ciudadana: les dades a les nostres mans. Presentació del projecte

11 juny

Barcelona Centre Cultural el Born i Museo Picasso, 18:00 h en ocasió del Barcelona Citizen Science Day. Presentació del projecte

4 juny

Menorca, Ajuntament de Maó. 19:00 h. Presentació del projecte en el marc de Ciudad Ciencia

17 de maig | Pòster

Málaga, Salón de Actos del Centro Náutico del Puerto Deportivo de Benalmádena, 12:00 h

15 de maig | Pòster

Palma de Mallorca, Palma Aquarium, 19:00 h. Presentació del projecte · 21/3/2014. Organitzem la presentació del projecte a Balears i Andalusia!

Aquest any 2014 la FECYT ens ha concedit una ajuda per difondre el projecte a tota Espanya.

En aquests dies estem organitzant unes presentacions del projecte a Balears i Andalusia, per al proper mes de maig.

Aviat us donarem més detalls sobre les dates!!

 · 28/2/2014 Para todos la 2 parla d'Observadors del Mar

En la seva secció dedicada a a conèixer webs i aplicacions informàtiques de l'àmbit de la solidaritat i el consum, Para todos la 2 parla aquesta setmana del projecte Observadors del MarAquí el vídeo (minut 2:50)

 · 24/1/2014 Estrenem nou projecte: PLÀSTIC 0

Actualment, més del 60% dels residus que s'acumulen als oceans i les costes del planeta són plàstics.

Tortugues marines, aus, cetacis i altres mamífers marins són víctimes de l'ús que fem del plàstic.

Ajuda'ns a localitzar i classificar els plàstics que trobes! Més informació aqui

 · L'Institut de Ciènces del Mar us desitja bones festes i molt bon any 2014!

L'Institut de Ciènces del Mar us desitja bones festes i molt bon any 2014!

Més novetats al nou butlletí de la web ICMDivulga

 · 22/11/2013 Fotos de les portes obertes a l'Institut de Ciències del Mar (CSIC)

Els dies 19 i 20 de novembre 2013 es van celebrar les porrtes obertes l nostre centre. Més de 500 persones ens van visitar!

Pots veure algunes fotos de l'esdeveniment a la web ICMDivulga www.icm.csic.es/icmdivulga

 · 16/9/2013 Observadors del Mar a TV3! Reportatge sobre la jornada de formació del maig 2013

Amics, amigues

ja s'ha emés el reportatge de TV3 sobre la jornada de formació que vam fer al maig pels projectes "gorgònies en perill" i "peixos indicadors de canvi climàtic". Si no l'heu vist, el podeu trobar en aquest enllaç:

http://www.tv3.cat/pprogrames/elmediambient

 · 9/8/2013 Medjelly: una aplicació mòbil per saber si hi ha meduses a la platja.

La app gratuïta MedJelly, desenvolupada pels científics de l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) responsables del Projecte Alerta Meduses,en col·laboració amb la Mediterranean Science Comission, ja està disponible per iPhone i Android. Gràcies a aquesta aplicació, els ciutadans poden consultar la presència de meduses a les platges de Catalunya en temps real. L'aplicació funciona gràcies a la col·laboració entre l'ICM i els ajuntaments catalans, els serveis de salvament i socorrisme, Creu Roja i Pro-Activa. Aquesta eina permet saber nom i característiques de les espècies presents a la platja i dóna informació sobre què fer en cas d'una picada.

Disponible en el App Store i també a la web www.medjelly.com

 · 19/7/2013 Qui són els nostres col·laboradors més actius?

S'ha acabat el primer any d'OdM i ja tenim la llista dels 5 col·laboradors amb més observacions. Són Salvador García, Juan Antonio Torres, Manel Bolivar, Oscar Pauner i Pablo Ruíz. Veure perfils i dades

Moltes gràcies!!

Us desitjem a tots un estiu molt profitós i molt feliç.

No deixeu d'enviar-nos les vostres observacions d'aquest estiu!!!

 · 19/6/2013 Informe de resultats obtinguts durant el primer any d'OdM!

Observadors del Mar ja porta un any funcionant! Hem preparat un primer informe de resultats obtinguts durant aquest periòde.

El poderu trobar a l'apartat Documents de la web.

 · 15/05/2013 Primera sortida de formació amb els científics!

El dia 11 de maig 2013 vam fer la primera formació sobre l’aplicació de protocols de mostreig, a l'Estartit!

Gràcies a tots els que heu participat i esperem que aquesta col·laboració sigui profitosa per tothom.Veure les fotos

 · Butlletí Novetats de l'Institut de Ciències del Mar (Maig 2013)

Ja està aquí el butlletí de novetats de l'ICM! Butlletí ICMDivulga nº13

 · 27/03/2013 Vols conèixer com funciona una expedició científica a l’oceà?

A la pagina de divulgació de l’Institut de Ciències del Mar (ICMDivulga) estem publicant el blog de la campanya oceanogràfica SPURS. Aquesta, que va començar el dia 16 març 2013 a bord del vaixell Sarmiento de Gamboa, es part de l’experiment internacional SPURS (Salinity Processes in the Upper ocean Regional Study) que estudia els processos oceanogràfics responsables de la formació i manteniment del màxim de salinitat en el centre del gir subtropical de l’Atlàntic Nord.

El projecte inclou un treball de camp intensiu amb instrumentació d’última generació, utilització de mesures de salinitat des de satèl·lit i models numèrics de simulació. Al llarg de la crònica de la campanya podreu comprovar com és la vida a bord, com es treballa i com es viu, així com alguns dels resultats que s'han anat obtenint.

Per seguir el blog podeu anar a l’enllaç: http://www.icm.csic.es/icmdivulga/ca/campana-spurs.htm

 · 31/01/2013. Any internacional de la cooperació en l'esfera de l'aigua.

Dimarts passat 29 de gener 2013 s'ha obert oficialment l'Any Internacional de la Cooperació en l'Esfera de l'Aigua 2013. El CSIC i Aqualogy han signat un acord per desenvolupar conjuntament un programa d'activitats de divulgació sota el lema “Som aigua. Ciència i coneixement per a un accés universal”.

Més informació: www.agua2013.es

 · 20/12/2012 Obrim la galeria de fotos i us desitgem un Bon Any 2013!

Amigues i amics d’OdM,

us desitgem un molt bon any 2013, ple de projectes i il·lusió.

Obrim en aquests dies una galeria amb les millors fotos que ens heu enviat, i esperem poder seguir ampliant-la gràcies a la vostra col·laboració.

Fins a l'any que ve!

Els investigadors del projecte OdM

www.observadoresdelmar.es/galeria.php

 · 28/11/2012 Portes obertes a l'ICM 2012: les fotos

Els dies 20 i 21 de novembre, coincidint amb les Setmana de la Ciència, hem obert les portes de l'Institut de Ciències del Mar (CSIC) al públic general i escolar.

Les fotos de l'esdeveniment estan ara al web ICMDivulga.

www.icm.csic.es/icmdivulga/ca/semana-de-la-ciencia.htm · 31/10/2012 Vols conèixer l'Institut de Ciències del Mar? Vine a les portes obertes 2012!

Hola Observadors,

els dies 20 i 21 de novembre, coincidint amb les Setmana de la Ciència, oferim l'oportunitat de conèixer nostre el centre al públic general i escolar. Durant els dos dies de portes obertes serà possible visitar algunes instal·lacions i participar en tallers.

Podeu trobar el programa complet d'activitats a la nostra pàgina web de divulgació ICMDivulga: www.icm.csic.es/icmdivulga. La reserva és obligatòria.

Aprofitem per informar-vos que ja ha sortit el 12º Butlletí de novetats de l’ICM. Si us interessa rebre-ho periòdicament, us podeu fer subscriptors, enviant un correu electrònic a icmdivulga@icm.csic.es.

Us hi esperem!

 · 8/10/2012 Estrenem nou projecte, PEIXOS MEDITERRANIS

Hola Observadors,

vista la gran quantitat d'observacions que ens heu enviat sobre peixos, hem decidit obrir un altre projecte per separar les observacions d'espècies invasores de les típiques del Mediterrani.

Us aconsellem que entreu en la part de descripció de projecte, on trobareu les espècies de les quals ens interessen dades i l'objectiu de tots dos projectes. A través d'aquest projecte recollim dades d'espècies comunes, espècies rares, espècies indicadores de canvi climàtic i dades històriques.

Incorporem a dos nous editors, Domingo Lloris i Antonio Lombarte, investigadors especialitzats en la classificació i ecologia dels peixos del Mediterrani, que validaran les vostres fitxes. Sobretot, us recordem la importància de posar una foto, si la teniu.

Esperem que us agradi! Projecte Peixos Mediterranis

 · 20/09/2012 Propera obertura de 3 nous projectes i d'una galeria de les vostres millors fotos

Benvolguts observadors, abans de res, gràcies per enviar-nos tanta informació!! En aquests moments estem elaborant uns petits informes amb els primers resultats d'aquest estiu.

Us comuniquem també que som a punt d'estrenar tres nous projectes en els quals podreu col·laborar (“Peixos Mediterranis”, “Cetacis” i “Tortugues”) i una galeria d'imatges on apareixeran les millors fotos que ens heu enviat (la foto de la noticia, és de Juan Antonio Torres Balaguer).

L'estiu s'acaba…però la nostra labor segueix: comptem amb la vostra col·laboració!

 · 22/08/2012 Arribada massiva de Phyllorhiza punctata al delta de l'Ebre

Els investigadors de l’ICM troben centenars de milers d'individus de Phyllorhiza punctata en la badia dels Alfacs, delta de l'Ebre. Fa dos anys els mateixos científics van albirar un sol exemplar d'aquesta espècie invasora (prové de l'oceà Pacífic), al costat de molts exemplars del ctenòfor invasor Mnemiopsis leidyi, la densitat del qual és aquest any també molt important, arribant (fins a 500 larves per metre cúbic). Els científics alerten que l'ecosistema no està preparat per a aquesta doble invasió: ambdues espècies són grans depredadors del plàncton i també d'ous i larves d'altres espècies, i és possible que la seva invasió generi uns desequilibris greus i difícils de preveure, per la qual cosa reclamen un pla de gestió urgent perquè en determinades circumstàncies els efectes podrien ser molt destructius.

Has vist algun exemplar? Fes-nos arribar la teva observació!

 · 19/07/2012: Aprofita l'estiu per col·laborar! Es busca a Pelagia noctiluca

Les investigadores del projecte medusa estan buscant exemplars de Pelagia noctiluca per poder seguir amb les seves investigacions sobre el cicle de vida i l’ecofisiología d'aquesta espècie. Aquesta espècie sol ser molt freqüent en les costes a partir de finals de juliol, així que si l'albireu us agrairíem que contactéssiu urgentment amb elles (a través del correu del grup medusa) perquè acudeixin a recollir-la i puguin seguir amb l’investigació en els aquaris de l’ICM. Moltes gràcies!!

 · 09/07/2012: Llegan a nuestra web las primeras observaciones del Mediterràneo Oriental.

Se trata de observaciones de especies lesepcianas de peces, así se definen las especies del mar Rojo que entran en el Mediterráneo por el Canal de Suez. Algunas de estas especies (como por ejemplo el pez corneta, la Fistularia commersonii) ya se pueden ver también en el Mediterráneo Central y Occidental. La noticia de su presencia ha sido publicada este mismo año en revistas científicas.

La foto hace referencia a la publicación de Bariche, M. (2012). “Recent evidence on the presence of Heniochus intermedius (Teleostei: Chaetodontidae) and Platycephalus indicus (Teleostei: Platycephalidae) in the Mediterranean Sea.” BioInvasions Records 1, 53-57.

 · 17/06/2012: presentació del portal en la Festa de la Ciència de Barcelona

El cap de setmana vinent se celebra a Barcelona la sisena edició de la Festa de la Ciència, en el Parc de la Ciutadella. L'equip d'OdM presenta el portal als ciutadans el diumenge 17 de juny, a les 13:45 en l'Espai 4, dedicat interament al Mar.

Programa de la Festa

 · 8 de juny: Dia Mundial dels Mars i Oceans

Cada any, el 8 de juny, es celebra el World Oceans Day.

Aquest any, amb el web d'Observadors del Mar, compartim amb vosaltres algunes de les preguntes que ens fem els científics que ens dediquem a l'estudi del mar.

Col·labora i suma't a nosaltres! Tots juguem un paper important en la conservació dels oceans.

 · 11 dies, 100 observacions!

Tan sol 11 dies després de la seva obertura, el web OdM ha rebut ja 100 observacions!

Agraïm als 43 observadors inscrits la seva dedicació i el seu interès. De moment, els projectes amb més observacions són els de meduses, peixos invasors, gorgònies i esponges.

Us recordem que podeu veure les fitxes assignades a cada projecte al mapa interactiu.

Seguim millorant la web gràcies als vostres comentaris, així que us animem a escriure'ns en cas de dubtes a la nostra adreça de contacte.

 · El web "Observadors del mar" comença a rebre informacions!

En una setmana us heu apuntat 28 persones: gràcies!

Estem analitzant els vostres comentaris intentat resoldre els problemes que heu detectat.

Us demanem una mica de paciència. Si teniu més comentaris ens podeu escriure a la nostra adreça de contacte.

Fins aviat!

 · Observadors del mar entra en fase "test": col·labora!

Benvinguts al nou web de “Observadors del mar”! Aquest mes de maig 2012 demanem als usuaris que ens ajudin a "testar” el web fent observacions, i que ens envien els seus comentaris el més aviat possible.

Si t'interessa formar part d'aquest grup-test, apunta't!

Agraïm tots els vostres suggeriments a la nostra adreça de contacte.

 · Xerrada en la seu de la FECDAS

El dia 11 d'abril 2012 a las 20h es va presentar el projecte "Observadors del Mar" en la seu de la FECDAS, la Federació Catalana d'Activitats Subaquàtiques (Moll de la Vela, 1 -Zona Forum- Sant Adrià de Besòs, Barcelona).

Durant la xerrada, dirigida a voluntaris submarinistes, es va mostrar el funcionament del web i els objectius de la iniciativa amb l'objectiu de cautivar als assistents pel projecte.

Observadors registrats

Correu electrònic:

Contrasenya:

Recuperar contrasenya

Observació nova

Apunta't hi

Destaquem

Peixos invasors

Enchelycore anatina

ziad
samaha

Comentari de l'investigador/a

Great shot Ziad!!!!
there are only few published records of this species in all the Mediterranean sea. This observation is really important. by Ernesto seawatcher project manager

Veure

El nostre portal web web utilitza 'cookies' amb la finalitat de millorar l'experiència de l'usuari. Més informació aquí. [ Tancar ]