Actualitat

 · Les observacions de Crustacis Decàpodes ja a GBIF

Febrer 2019 | Un dels compromisos d'Observadors del Mar com a plataforma de Ciència Ciutadana marina és facilitar l'accés a la informació recollida per la ciutadania, i validada pels científics, a la societat. Per aquesta raó TOTES les observacions de la plataforma estan en obert #OpenData, o sigui que qualsevol persona pot accedir a elles.

Ara hem fet un pas més en integrar les dades del subprojecte Crustacis Decàpodes a GBIF (Global Biodiversity Information Facility), una infraestructura científica de dades obertes destinada a proporcionar a qualsevol persona des de qualsevol lloc del món, accés a informació sobre els éssers vius que habiten la Terra.

Després d'una sèrie de diàlegs per la coordinació entre totes dues bases de dades, podem celebrar que aquesta col·lecció d'observacions també està disponible a:

1) Portal Nacional GBIF-España

2) Portal Internacional GBIF

Les dades publicades són una col·lecció d'observacions científiques ciutadanes mitjançant imatges de crustacis decàpodes obtinguts en platges i costes rocoses, així com fotografies submarines preses per bussejadors, snorkelistes, etc. La informació mínima proporcionada és la identificació a nivell d'espècie (sempre que sigui possible), posició i data, pot complementar-se amb informació addicional (hàbitat, profunditat, etc.). Totes les observacions proporcionades pels ciutadans han estat validades científicament per l'equip del projecte format per:

Pere Abelló. Investigador principal del ICM-CSIC

Jose A. Costa. Validador. Investigador del ICMAN-CSIC

David Díaz. Validador. Investigador en el COB-IEO

María Corsini-Foka. Validadora. Investigadora en HCMR-IO (Grècia)

Paula C. Rodriguez. Validadora. Investigadora en MNCN-CSICMoltes gràcies a tot aquest treball en equip!

 · Al Scientix 2019

2 i 3 de Febrer | Antonio Cuesta del l’ICMAN-CSIC i investigador de la plataforma, va participar en la taula rodona "Ciència Ciutadana a l'aula" amb les experiències del projecte #Plàstic0 de la plataforma, en la II Conferència Nacional #ScientixSpain el 2 i 3 de febrer en el Museu Nacional de Ciència i Tecnologia d’Alcobendas.

Van participar docents, investigadors, responsables d'elaboració de polítiques, etc. per a parlar de la participació activa de la ciutadania, en concret exemples de treball a les aules. Scientix és un projecte gestionat per la European Schoolnet que facilita l'intercanvi de coneixements tècnics i exemples pràctics de l'ensenyament de les ciències..

El projecte #Plàstic0 de la plataforma, liderat per Luis F. Orejón i Gemma Agell del CEAB-CSIC, treballa aquest 2019 amb alumnes de més de 35 centres educatius que fa un monitoreig de la presència de #microplàstics A platges de Catalunya i Balears alhora que aprenen a fer ciència.

Al canal de Youtube de la FECYT es pot veure un enregistrament de la taula rodona celebrada en el marc del Scientix 2019.

 · De ple al NO_Plastic_Festival

15.12.18 Davant d'un Nadal molt proprt, dissabte vam estar tot el dia presents al NO_Plastic_Festival per a parlar de #Plàstic0 i de #CiènciaCiutadana en aquest esdeveniment organitzat per l'Associació Noctiluca a la Fàbrica Ramis d'Inca (Mallorca). Sempre molt ben acompanyats per sectors de la ciència, la divulgació, llars d'acollida, artistes de la música, exposicions, tallers i monologuistes. Al NO_Plastic_Festival es va celebrar la fi de projecte #marycienciaparatodos, un projecte de #CiènciaInclusiva i #CiènciaCiutadana per a cases d'acollida, on es van recollir #microplásticos de platges mitjançant el protocol #Plàstic0.

La plataforma vam estar molt presents amb diverses activitats:

- Luis F. Orejón com a investigador del projecte #Plàstic0 on va presentar el "Passat, present i futur dels residus plàstics a les Balears - de l'Arxiduc a la Ciència Ciutadana".

-Lara Silvia Garcia Corral de l'Associació Noctiluca explicant el projecte "Ciència a la llar" en el qual s'utilitzava el protocol #Plàstic0 a les cases d'acollida.

-Un còctel d'humor de #CienciaCiudadana i #ServeisEcosistèmics per Laura Royo (Imedea UIB-CSIC) com a coordinadora balear i de centres sentinella de la plataforma "Els ecosistemes marins ens brinden nombrosos serveis, què podem donar a canvi?"

-Debat entre ponents i públic després de les xerrades #NoPlàsticFestival

Gràcies per aquest fantàstic Festival, per la presència de les cases d'acollida i la Fàbrica Ramis per cedir aquest magnífic espai! Fins a l'any que ve!

 · Al CONAMA 2018 com a eina de participació de les Estratègies Marines

27.11.18 Joaquim Garrabou (ICM-CSIC), investigador principal de la plataforma, va participar al mòdul “Com incrementar la participació pública en el disseny i aplicació de les Estratègies Marines? al 14è Congrés Nacional de Medi Ambient CONAMA que es va celebrar al Palau Municipal de Congressos de Madrid.

Les Estratègies Marines són l'instrument de planificació del medi marí i tenen com a objectiu aconseguir o mantenir el bon estat ambiental del medi marí, a tot tardar l'any 2020. En aquesta sessió del CONAMA 2018 es coneixerà l'estat actual de les Estratègies Marines, quines són les lliçons apreses i es debatrà sobre com millorar el procés. Per a això, es generà un debat estructurat en tres blocs: ciència, economia i societat, on s'abordaren qüestions com “Quines llacunes de coneixement fa falta cobrir?”, “Quins són els principals reptes dels sectors econòmics per a compatibilitzar l'activitat amb el bon estat ambiental al medi marí?” i “Com incrementar la participació pública en el disseny i aplicació de les estratègies marines?” bloc en el qual es va presentar la plataforma com una eina de participació.

Més informació de la sessió tècnica sobre les Estratègies marines aquí.

 · Emissió del reportatge de l'Escarabajo Verde

12.10.18. Durant el mes de juny de 2018 es van gravar les escenes que formarien part de reportatge que el Escarabajo Verde dedica a “Observadors del Mar”, als enamorats del Mar que contribueixen amb la ciència a través d'aquesta plataforma.

L'emissió es va estrenar el divendres 12 d'octubre a les 18:40 i es va reemetre el dilluns 15 d'octubre a les 9:00 a La 2 de TVE.

L' Escarabajo Verde és el programa de medi ambient més longeu de la televisió a Espanya i ha rebut innombrables premis de periodisme, divulgació, comunicació i medi ambient al llarg del seu recorregut.

Es pot veure el reportatge en aquest enllaç.

 · Fe d'errates a una notícia publicada per l'Ara-Balears

30/9/18. No hi ha evidències científiques que Ostreopsis estigui relacionada amb la mortalitat de morenes.

El diumenge 30 de setembre es va publicar en la portada de l'Ara-Balears la notícia titulada ”El CSIC estudia una alga tòxica com la causa de la mort massiva de morenes” subtítol “L'aparició de l''Ostreopsis ovata', una amenaça per al Mediterrani, és la hipòtesi més probable”. L'article incloïa nombroses incorreccions per això s'aclareix que:

• Ni l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), ni altres centres del CSIC, ni als projectes d'Observadors del Mar, es desenvolupa actualment cap recerca sobre la mortalitat de les morenes (Muraena helena) que ha ocorregut aquest estiu a les Illes Balears. Aquesta recerca s'està duent a terme pel Departament de Pesca del Consell d'Eivissa en coordinació amb la Conselleria de Medi ambient, Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears i el Centre de Recuperació d'Espècies Marines - Aquarium Cap Blanc.

• L'equip científic del projecto “Mucílags Submarins” d'Observadors del Mar, format per investigadores de l'ICM expertes en microalgues, estudia les proliferacions d'Ostreopsis i la seva possible relació amb molèsties i irritacions lleus en persones exposades a la proliferació. Les claus del projecte poden llegir-se a la web.

• No existeixen evidències que indiquin que la mortalitat de morenes està causada per la microalga Ostreopsis. Actualment no és a punt el sistema d'anàlisi d'Ostreopsis en teixits animals, per la qual cosa realitzar aquesta afirmació sense evidències és precipitat. A més, encara que hi ha indicis de la presència d'Ostreopsis a la costa de Mallorca, no es pot confirmar que hagin ocorregut proliferacions importants.

Des del primer moment de la publicació s'ha treballat amb el periodista autor de la notícia per esmenar els errors, però ens veiem amb l'obligació d'escriure aquesta nota per aclarir la situació.

 · Al curs de "Tècniques de mostreig subaquàtiques"

21 i 22 de setembre 2018 | L'observatori sentinella Club Universitario de Granada en coordinació amb l'Aula del Mar de la Universidad de Granada, pertanyent al CEIMAR (Campus d'Excel·lència Internacional del Mar) va organitzar el curs de "Tècniques de mostreig subaquàtic per a projectes de ciència ciutadana i voluntariat científic".

En aquest van convidar a la plataforma per presentar el projecte, així com tractar en profunditat el seguiment d'espècies d'algues invasores i fanerògames marines. Laura Royo (IMEDEA-CSIC-UIB) va ser l'encarregada de presentar el projecte i treballar tant de manera teòrica a l'aula de la Universitat com en l'aigua.

Dissabte, gràcies al centre de submarinisme "DSD Dive Different" i al CUB que va proporcionar el material pels 20 assistents al curs i al bon temps es va realitzar la immersió a la platja de La Herradura-Puta de la Mona, on es van practicar diferents tècniques de mostreig en el seguiment pilot d'algues invasores en aquesta zona. Les dades i mostres seran tractats com s'indica en els protocols per poder fer un seguiment posterior.

Gràcies al bon fer de totes les persones participants especialment a Héctor Pula, coordinador de l'Aula del Mar de Granada.

Fins aviat!

 · Doble activitat per a professorat del projecte Plàstic0 a Barcelona

19 Setembre | Avui divendres hem tingut una doble activitat per al professorat de centres educatius de Barcelona:

El primer de tot: la formació de professorat pel projecte Plàstic0 a centres de Barcelona. En aquesta jornada hem comptat amb la participació del professorat de 10 escoles que durant aquest curs 2018-2019 seguiran el protocol científic Plàstic0 amb el seu alumnat. També han participat en la jornada Luis F. Orejón investigador del projecte, així com Gemma Agell, coordinadora de l'àrea educativa d'Observadors del Mar (ambdós CEAB-CSIC), l'experiència i gestora d'escoles per Barcelona Cristina Puig del Museu Marítim de Barcelona i María Vicioso de l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC). Matí de teoria i pràctica a la platja i laboratori del Centre de la platja de la Barceloneta. Un honor comptar amb el professorat d'aquestes 10 escoles que participaran durant tot aquest any 2018-2019.

A la tarda, es va inaugurar el programa de Ciència ciutadana i educació coordinat per l'Oficina de Ciència ciutadana de Barcelona amb el Consorci d'educació de Barcelona amb una sessió d'introducció amb docents i els responsables dels projectes de l'Oficina entre ells Observadors del Mar. Vam conèixer els dos Instituts amb els que treballarem també en aquest Plàstic0 2018-2019 (Institut Bosc de Montjuïc i Institut Milà i Fontanals)

Molta #CiènciaCiudadana per #UnaMarSensePlàstics!

 · Plàstic 0 al projecte “Ciència a la llar” #CiènciaInclusiva

Setembre 2018. El protocol del projecte #Plàstic0 ha estat l’escollit per l'Associació Noctiluca per a dur a terme al projecte social de ciència inclusiva amb persones usuàries de les llars d'acollida de Mallorca gràcies a la col·laboració de la FEAIB (Federació d'Entitats d'Atenció a la Infància i l'Adolescència Balear). Durant el 2017 es va gestar el projecte “Ciència en la Llar” amb els objectius de:

- Conscienciar a les persones usuàries de les cases d'acollida la problemàtica del plàstic al Mar.

- Fer real la participació activa en un mostreig a la platja científic, on les dades recaptades serveixin per a projectes científics reals #CienciaCiudadana.

- La transmissió activa dels nous coneixements a través de les xarxes socials per part dels joves.

Durant la primavera del 2018, les educadores de la A. Noctiluca han estat fent formacions a 13 cases d'acolliment de Mallorca a usuaris d'entre 13 i 17 anys. Aquest setembre han començat els mostrejos en 3 platges del litoral mallorquí (on es fa aquesta primera prova pilot): Can Pere en Toni (Palma), Illetes (Palma), Ca’n Picafort (Santa Margalida). Tot el mostreig i metodologia ha estat supervisat pel científic del projecte Luis-Francisco Orejón (*CEAB), la coordinadora d'educació d'Observadors del Mar, Gemma Agell (CEAB) i la coordinadora Balear, Laura Royo (IMEDEA-CSIC-UIB). El projecte "Ciència a la llar" ha estat subvencionat per la Fundació Zaragoza del Coneixement i es presentarà en les Jornades D+i 2018 que se celebraran els dies 26 i 27 d'octubre.

 · Llancem el #RepteRatjada per a l'estudi d'espècies de Ratjades, mantes i escurçanes

Des del projecte #PeixosMediterranis, els investigadors Claudio Barría (ICM-CSIC) i Antoni Garcia Rubies (CEAB-CSIC) es llança el #RepteRatjada o #RetoRaya donada la gran aparició d'espècies d'aquesta família en el litoral aquesta temporada. Primavera i estiu és quan moltes de les ratjades tenen el seu període reproductiu i algunes d'elles s'acosten més a la costa.

És important el seguiment d’aquest espècies, doncs el 66% de les ratjades del Mediterrani estan amenaçades d'extinció o prop de l'amenaça, a més de moltes espècies no se’n té informació suficient per avaluar les seves poblacions.

Al #RepteRatjada ens interessen totes les espècies, ja que són espècies de les quals coneixem molt poc. Tot i que és interessant destacar la presència de Pteroplatytrygon violacea (Escurçana violeta) doncs és una espècie que es troba en el seu període reproductiu i s'ha vist en moltes platges del mediterrani nord-occidental. És una espècie que té un agulló que utilitza com a mecanisme de defensa i que pot resultar molt dolorós si pica a alguna persona, per la qual cosa es recomana no molestar-la i mantenir-se a una distància adequada.

Les observacions de ratjades es poden pujar al projecte #PeixosMediterranis.

Els resultats d'aquestes observacions veuran la llum al proper congrés de Elasmobranquis a l'octubre, us n’anirem informant.

Fotografia de na Monica Buiza pujada a la plataforma.

 · Observacions de nacres contribueixen a un article sobre la mortalitat massiva de Pinna nobilis

El paràsit responsable de la mortalitat massiva de Pinna nobilis és una nova espècie: Haplosporidium pinnae. Al cap de poc temps de començar la mortalitat es va publicar que el patogen responsable de la mortalitat era un protozou del gènere Haplosporidium, (causant d'altres mortalitats massives de bivalves), però recentment s'ha descobert que es tracta d'una nova espècie H. pinnae.

Així s'ha publicat en un article científic al Journal of Invertebrate Pathology gràcies a autors de diferents centres de recerca (LIMIA, INAGEA, IMEDMAR, INTECMAR, CIMA i Universitat d'Alcalà), així com les investigadores del projecte #Nacres Maite Vázquez, Elvira Álvarez i Salut Deudero del Centre Oceanogràfic de Balears de l'Institut Español d'Oceanografia.

En aquest article se citen dades d'observadors pujades al projecte #Nacres d'aquesta plataforma per referenciar que la severa mortalitat de Pinna nobilis observada recentment a Catalunya, d'Ischia i Sicília (Itàlia) i Còrsega (França) i que la nacra de roca Pinna rudis no ha estat albirada malalta, com si ho ha estat la seva congènere.

Amb cada nacra (viva, malalta o morta) pujada a la plataforma s'està fent ciència per millorar la seva conservació. Moltes gràcies a totes les persones observadores que heu pujat observacions a aquest projecte que va néixer de la mateixa ciutadania i de la bona voluntat de les científiques associades a aquest: Iris Hendricks (IMEDEA-UIB-CSIC) i Maite Vázquez, Elvira Álvarez i Salut Deudero (COB-IEO).

Enllaç a l'article complet.

 · Nou projecte "Deserts Submarins"

S'ha obert a la ciutadania el nou projecte sobre blancalls/deserts submarins on qualsevol ciutadà/na podrà registrar la presència de zones de roca desproveïdes de cobertura algal, dominats per roca pelada o algues incrustants

L'equip està format per científics el CEAB-CSIC (Centre d'Estudis Avançats de Blanes) Jordi Boada, Teresa Alcoverro i Bernat Hereu amb altres col·laboradors internacionals experts en el tema com Javier Romero (Dept. Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Universitat de Barcelona), Adriana Vergés (University of New South Wales, Australia), Emma Cebrián (Universitat de Girona), Enric Ballesteros (CEAB-CSIC) i Simone Farina (Centro Marino Internationale di Sardegna, Italia).

L'objectiu és estudiar el col·lapse dels boscos d'algues i l'expansió dels deserts submarins en els ecosistemes costaners. Estem especialment interessats a conèixer les característiques dels nous blancalls per intentar comprendre els fenòmens de la seva aparició. Per exemple, l'absència de peixos depredadors, derivada de la sobrepesca provoca un augment descontrolat de les poblacions de garotes que són els principals herbívors i la conseqüent desaparició dels boscos d'algues en moltes zones costaneres. A algunes zones, com al Mediterrani oriental, la creixent entrada d'espècies de peixos herbívors del Mar Roig a través del Canal de Suez està provocant també la pèrdua dels boscos d'algues. Addicionalment, altres factors climàtics com les onades de calor (derivades de l'escalfament global) amplifiquen el problema afectant també la continuïtat dels boscos d'algues. El que veiem com a conseqüència del col·lapse dels boscos d'algues és l'aparició de deserts submarins o blancalls, zones de roca pelada recobertes d'algues incrustants poc productives i on s'observa una clara pèrdua de la diversitat.

El projecte es va presentar a l'Observatori Sentinella BlauMar a Mataró fa uns mesos.

Per pujar observacions d'aquest fenòmen relacionat amb #EspèciesInvasores i #EscalamentGlobal podeu fer-ho aquí.

 · Festival de la Ciència 2018 a Barcelona

El 9 i 10 de juny se celebrarà la dotzena edició del Festival de la Ciència a Barcelona, aquest any sota el lema #TotsSomGenis.

Un any més podrem gaudir de la trobada la recerca i innovació més gran de ciutat, concretament al Parc de la Ciutadella.

Aquest any s'amplia l’oferta d’activitats (230 activitats), tant en temps (dissabte i el diumenge 9 i 10 de juny) com a públic destinatari, amb propostes orientades expressament als infants de fins a sis anys, a nens i nenes més grans, a joves, al públic adult i moltes més per a totes les edats.

Observadors del Mar hi serem amb dues activitats:

👉 Taller: Observadors del Mar: Ciència ciutadana per a la recerca marina

Per a +6 anys a l'Espai 25. Parc de la Ciutadella. Barcelona. Dissabte, 13:55. Peixos, crancs, algues, posidònia, espècies invasores, mortalitat de coralls, proliferacions de meduses i brossa marina. El mar és ple de vida però també s’observen canvis. Aprèn a identificar espècies i posa a prova la teva capacitat d’observació compartint els teus descobriments amb la comunitat científica i tota la societat. A càrrec de María Vicioso, Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC).

👉Microxerrada: Observadors del Mar: La Barceloneta diu Plàstic 0!

Per a +8 anys. A l'Espai 25. Parc de la Ciutadella. Barcelona. Diumenge, 17:00. El veïnat i les escoles del barri de la Barceloneta s’han sumat al projecte de ciència ciutadana Plàstic 0-Observadors del Mar. Coneix com fan recerca en la presència de microplàstics a la platja, quins resultats estan obtenint i com pots participar tu també. A càrrec de Cristina Puig, Museu Marítim de Barcelona.

Totes les activitats són gratuïtes.

Tota la informació sobre la Festa de la Ciència a la pàgina web de l'Ajuntament de Barcelona.

 · A la Setmana de la Natura. Conservem allò que coneixem

01/06/2018 Participem a la Jornada sobre ciència ciutadana de la Setmana de la Natura on s’expliquen diferents projectes i centres de recerca que es nodreixen de les aportacions de la ciutadania.

Maria Vicioso de l’ICM i part de l’equip coordinador explica com participar amb coneixement i experiències als diferents projectes de recerca d’Observadors del Mar.

Hem estat molt ben envoltats per interessants projectes de #CienciaCiutadana a Catalunya i al torn de les 10:30 dins l'apartat "Coneix 6 projectes de ciència ciutadana en 60 minuts" hem pogut xerrar de la Biodiversitat sota el mar amb la plataforma Observadores del Mar. Ens han companyat els companys de "Molt més que ocells (Ornitho.cat); Seguiment de les papallones de Catalunya (Catalan Butterfly Monitoring Scheme);Ajuda a controlar el mosquit tigre (Mosquito Alert); Adaptem junts les conques al canvi climàtic (BeWater) i Segueix el ritme de la natura (RitmeNatura)"

Aquesta jornada ha estat organitzada pel CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals) i la XCT (Xarxa de Custòdia del Territori).

Tota la informació de la Jornada aquí.

 · Arriba a Begur 'Observadores del Mar. Tu mirada es el cambio', l'exposició de ciència ciutadana marina

30/05/2018 | Els científics no són els únics en alertar d'anomalies que estan ocorrent a la mar. Les persones que hi estan en contacte directe com submarinistes, navegants, esportistes, banyistes, pescadors o habitants de localitats costaneres... també tenen la mirada posada en aquests canvis i poden compatir la seva experiència per a generar canvis.

Durant més de 6 anys a Observadors del Mar han arribat imatges d'algues exòtiques i invasores, brossa marina, coralls amenaçats, nacres malaltes, meduses rares, etc. totes elles estan contribuint al coneixement d'aquests grups o impactes en els quals treballen diferents grups de recerca. Algunes d'aquestes imatges i objectes relacionats es podran veure a l'exposició 'Observadores del Mar. Tu mirada es el cambio', des del 30 de maig fins al 15 de juliol a l'Espai Mas d'en Pinc (Passeig de Carmen Amaya, 12) a Begur, Girona.

La inauguració de l'exposició serà el dissabte dia 2 de juny a les 18 h dins la programació del IV Begur Sotaigua, unes jornades organitzades per l'Observatori Sentinella Begur Sotaigua amb la col·laboració de l'Ajuntament de Begur i l'Associació de Comerç i Turisme de Begur.

Na Gemma Agell del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) com a centre coordinador dels observatoris sentinella presentarà l'acte i Cristina Linares doctora de la Universitat de Barcelona i investigadora del projecte @AtencióCoralls parlarà sobre "El coneixement que tenim de les poblacions de corall, la seva biologia i el seu estat i com tot això ens ha portat a recomanar la moratòria i posar l'espècie com amenaçada a la llista vermella".

Aquesta exposició segueix la seva travessa després d'inaugurar-se a Barcelona i traslladar-se a Granada, Roquetas de Mar, Almeria, Mallorca, Blanes i ara Begur on es quedarà fins al 15 de juliol.

Us hi esperem!

Podeu consultar la programació completa del IV Begur Sotaigua aquí.

'Observadors del Mar. Tu mirada es el cambio' ha estat organitzada per l'Institut de Ciències del Mar del CSIC (ICM-CSIC), amb la col·laboració d'investigadors de l'Institut d'Estudis Mediterranis (IMEDEA-UIB-CSIC) i del Centre d' estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), gràcies al suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT).

 · Cloenda del programa de ciència ciutadana a les escoles “Observadors de la platja”

Dijous 31 de maig de 2018.- El programa educatiu “Observadors de la platja” que implica a escoles en el projecte de Plàstic 0 d’Observadors del Mar tanca la temporada escolar amb un acte molt complert.

“Observadors de la platja” és una proposta educativa de ciència ciutadana del Museu Marítim de Barcelona en col·laboració amb “Observadors del Mar” coordinat des de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) en la que els alumnes es transformen en científics, amb l'objectiu d’analitzar la sorra de la platja i recollir dades sobre la presència de microplàstics, mesoplàstics i macroplàtics

Durant aquest curs 2017-2018 un centenar d’alumnes de primària i secundària de 18 centres educatius de Barcelona, Blanes, Tordera i Gavà participaran, el proper dijous 31 de maig de 10.00 h a 13.00 hores a l’Auditori del Museu Marítim de Barcelona.

A l’acte de cloenda l’alumnat compartirà experiències entre centres i amb l’equip científic. L’investigador Luís Francisco Ruiz-Orejón, del CEAB-CSIC exposarà els resultats preliminars sobre la presència de microplàstics i mesoplàstics a les platges estudiades a partir de les dades aportades per l’alumnat. Cada classe presentarà la seva experiència mitjançant presentacions orals i amb una exposició dels treballs que estaran visibles a l’antic vestíbul del Museu Marítim de Barcelona.

Aquest any la cita té lloc coincidint amb la propera celebració del Dia Mundial del Medi Ambient enguany dedicat a “Un planeta Sense Contaminació per plàstics" (5 de juny).

Gràcies a tots els centres per seguir tant implicats!!

A la pàgina del projecte "Observadors de la platja" del Museu Marítim de Barcelona podeu consultar les experiècies de diferents centres.

 · Busseig, mostra i passejos amb barca al Posidonia Festival 2018

Entre els dies 18, 19 de maig 2018 s'està celebrant el Festival Posidònia a Mallorca, un eco-festival d'art, medi ambient i desenvolupament sostenible on Observadors del Mar ha participat en diverses activitats dirigides per investigadores de l'IMEDEA-CSIC-UIB.

Aquest esdeveniment anual pretén conscienciar sobre la importància de l'ecosistema de Posidonia oceanica. Es tracta d'un festival de referència internacional en el debat sobre l'ecologia i el turisme sostenible que, després de deu anys celebrant-se en diferents localitats mediterrànies, des de 2015, s'ha establert a la illa de Mallorca arribant-se a celebrar aquest any l'edició numero 11.

El programa en el qual Observadors del Mar participarà és el següent:

Divendres 18 de maig a la Costa de la Calma

-Busseig de #CienciaCiutadana sense bombones guiat per Fiona Tomas, investigadora dels projectes Algues invasores, Herbeis en reproducció i Família Signàtids de l'IMEDEA (CSIC-UIB) amb el sistema de busseig Peter Diving, de l'observatori sentinella Peter Diving-Punta Negra.

Dissabte 19 de maig en el Moll Vell de Palma:

-9:30-14:00h: Visita al vaixell històric La Balear. Excursió guiada per la Badia de Palma (inscripció prèvia). Raquel Vaquer, Núria Marbà i Laura Royo (IMEDEA-UIB-CSIC) estaran a bord d'aquesta mítica embarcació amb periodistes i alumnes de la UIB guanyadors del video turisme sostenible tractant conceptes de la vida costanera mediterrània: riqueses i amenaces.

-10:00-20:00h: Tallers científics i divulgatius per a nens i adults: Mostra del projectes de prades marines en reproducció, nacres, algues invasores, plàstic 0, signàtids d'Observadors del Mar. Investigadores de l'IMEDEA (CSIC-UIB) contribuiran amb tallers sobre el CO2 i l'acidificació dels oceans; tast d'aigua de mar; l'expansió tèrmica i l'augment del nivell del mar, microplàsticos i replantación de Posidonia oceanica.

Us esperem a Palma! I el cap de setmana vinent a Deià!

Posidònia sempre!!!

 · A la Fira del Peix a la Colònia de Sant Pere.

28-29 d'abril 2018- La primera Fira des Peix s'ha celebrat a la Colònia de Sant Pere (Mallorca) amb una ampla i variada oferta d'activitats, entre les quals es trobaba una exposició dels projectes d'Observadors del Mar més candents a la zona.

En Guillem Roca ha estat la persona encarregada de fer arribar als centenars de visitants de la Fira la informació que requerien. Els temes que més s'han tractat han estat: la invasió del canc blau Callinectes sapidus a la Badia d'Alcúdia, així com les algues exòtiques i invasores presents a Mallorca (que es podien veure en aquari) i la problemàtica de la nacra Pinna nobilis al Mediterrani occidental, etc.

Aquesta Fira ha estat organitzada per l'Ajuntament d'Artà i se celebra enguany per primera vegada amb l'objectiu de crear una trobada que integri medi ambient, cultura i gastronomia.

 · Científics reclamen ajuda ciutadana per la conservació de la nacra

2017.02.08 | Després de la mortalitat massiva d'aquesta emblemàtica espècie registrada l'últim any a la Mediterrània Ooccidental, els científics busquen el suport dels ciutadans per tal d'abordar el repte de trobar-ne exemplars vius.

A principis de la tardor de 2016, la comunitat científica es va fer ressò d'un esdeveniment de mortalitat massiva del mol·lusc endèmic de la Mediterrània Pinna nobilis. Tot i que encara no se’n pot confirmar al 100% la causar -al trobar-nos en les primeres fases de l'estudi-, tot sembla indicar que el causant d'aquesta catàstrofe ecològica és un protozou del gènere Haplosporidium. Des de la seva primera detecció a les Pitiüses, la costa Andalusa i Múrcia, el paràsit s'ha estès provocant una mortalitat propera al 100% dels individus. Al Mediterrani espanyol, queden uns pocs supervivents, de centenars de milers d'exemplars coneguts (per exemple, a Cabrera i Menorca) i les poblacions encara sanes del Nord de Catalunya resisteixen el flagell d'aquest letal paràsit i mantenen l'esperança de recuperar l'espècie (fora de perill, de moment, a la Mediterrània Oriental). Aquesta catastròfica situació ha portat al Ministeri d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient, a l'octubre de 2017, a declarar l'estat d'emergència per primera vegada en la història per a una espècie en el panorama nacional.

Davant aquest panorama desolador, els científics busquen en els ciutadans un suport per a la conservació de l'espècie. Tot i focalitzar tots els esforços per monitoritzar els diferents punts estratègics a la recerca d'exemplars sans, el grup de científics bolcat en la conservació de la nacra necessiten multiplicar els seus ulls i expandir els seus tentacles a la recerca d'aquests exemplars resistents que llancin un estret, però il·lusionant missatge d'esperança per a conservació d'aquest mol·lusc endèmic de la Mediterrània. Poc després de detectar-se l'esdeveniment de mortalitat, es va crear el projecte nacres dins la plataforma Observadors del Mar, promogut pels grups de recerca de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA) i el Centre Oceanogràfic de Balears de l'Institut Espanyol d'Oceanografia (COB -IEO), amb resultats sorprenents. Al voltant de 250 observacions en tota la Mediterrània d'uns ciutadans compromesos en la salvació de la nacra permetran ampliar les bases de dades dels científics per intentar aclarir fenòmens claus com l'expansió del paràsit i així poder oferir eines essencials per a la conservació de P. nobilis.

Tot i la més que demostrada ajuda ciutadana, s'insta a tots aquells ciutadans amb possibilitat de submergir-se en aquests mesos a intensificar la recerca d'exemplars supervivents, ja que el principal ecosistema de la nacra es troba en excel·lents condicions per a la seva identificació (fulla curta de Posidonia oceanica). De fet, recentment s'ha rebut la sorprenent notícia d'un Observador del Mar que ha identificat a la costa de Portopetro (Mallorca) un supervivent (pendent de confirmar per l'equip científic). Per tant, ara és el moment ideal per trobar-les, uneix-te al #Retonacra.

 · Arriba a Blanes ‘Observadores del Mar. Tu mirada es el cambio’, l’exposició de la ciència ciutadana marina

02/02/2018 | Meduses rares, peixos fora de rang de distribució conegut, algues invasores que ocupen l’hàbitat d’espècies natives, microplàstics transportats per les onades fins a les nostres platges… Aquestes són algunes de les imatges i objectes que es podran veure a l’exposició ‘Observadores del Mar. Tu mirada es el cambio’, des de l’1 fins el 28 de febrer a la Biblioteca Comarcal de Blanes, gràcies a la col·laboració del CEAB-CSIC.

El CEAB manté des dels inicis una forta implicació amb aquesta plataforma de ciència ciutadana i diversos investigadors del centre lideren o participen activament en projectes com el d’Algues invasores, Peixos mediterranis, Esponges introduïdes, Deserts submarins i Plàstic 0, projecte que també involucra a les escoles en la recerca. Per aquest motiu, després d’inaugurar-se a Barcelona i traslladar-se a Granada, Roquetas de Mar, Almeria i Mallorca, ara l’exposició visita la vila de Blanes de la mà del CEAB i amb el suport de la Biblioteca Comarcal de Blanes.

El 6 de febrer a les 19.00h tindrà lloc la de presentació del projecte i la visita guiada per l’exposició de la mà dels investigadors del Centre d’Estudis Avançats de Blanes. Us esperem!

Més informació en aquest enllaç.

 · La ciència ciutadana marina arriba a l'Aula del Mar de Mallorca amb l'exposició 'Observadores del Mar. Tu mirada mirada es el cambio'

2017.11.15 El dijous 16 de novembre, l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats-IMEDEA (CSIC-UIB), com a centre coordinador a Balears de la plataforma de ciència ciutadana marina "Observadors del mar". és l'encarregat de dur a Ca'n Sales-Sa Petrolera (Es Portitxol-Palma) l'exposició 'Observadores del Mar. Tu mirada mirada es el cambio', que es quedarà a Mallorca fins al 20 de desembre.

L'exposició es va inaugurar al febrer 2017 a la sala d'exposicions de la Biblioteca Sagrada Família de Barcelona. Des de llavors, ha viatjat al Parc de les Ciències de Granada, a l’”Aula del Mar de Roquetas de Mar” i a la Universitat d'Almeria. A aquesta itinerància se li afegeix ara l'Aula de la Mar des Portitxol del Servei d'Educació Ambiental de la Conselleria de Medi Ambient Agricultura i Pesca del Govern Balear. A cada ciutat, s'ha anat enriquint amb les aportacions dels Observatoris sentinella, que han aprofitat l'estructura i les vitrines per mostrar exemplars i imatges relacionades amb els projectes científics amb els que més estan implicats en les seves àrees geogràfiques.

La inauguració tindrà lloc el dia dijous 16 de novembre a les 19:00 a la sala gran de l'Aula de la Mar (Ca'n Sales) d'Es Portitxol de Palma.

Està prevista la benvinguda per part de Laura Royo (IMEDEA-CSIC-UIB), a la qual seguirà una breu intervenció d'Iris Hendricks (IMEDEA-CSIC-UIB) sobre l'actualitat de l'estat de la nacra Pinna nobilis. El conseller de Medi Ambient Agricultura i Pesca, Vicens Vidal i Matas, serà l'encarregat de la inauguració oficial.

A continuació, Laura Royo conduirà una visita guiada per l'exposició, i mostrarà els objectius i fites del projecte mitjançant la mirada de la ciutadania, i exemplars i materials dels diferents projectes de la plataforma.

'Observadors del Mar. La teva mirada és el canvi' ha estat organitzada per l'Institut de Ciències del Mar del CSIC (ICM-CSIC), amb la col·laboració d'investigadors de l'Institut d'Estudis Mediterranis (IMEDEA-UIB-CSIC) i del Centre d' estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), gràcies al suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT).

 · A Formentera al Save Posidonia Festival

12-15/10/17 Es va celebrar a Formentera el Save Posidonia Festival, un dels esdeveniments mé simportants del projecte Save Posidonia. Aquest és un projecte que neix del Consell Insular de l’illa de Formentera (Illes Balears) per a promocionar el turisme sostenible i llançar un pla d'acció per recaptar fons que aniran destinats, exclusivament, a la conservació de la Posidonia oceanica.

En Guillem Roca, doctor que ha treballat amb la Posidonia oceanica com a bioindicador de la qualitat de les aigües, actualment investigador de l’IMEDEA (CSIC-UIB), part de l’equip coordinador d’Observadors del Mar i part de l’equip d’investigació del subprojecte "Herbeis Marins" a Observadors del Mar va presentar aquesta plataforma de ciència ciutadana marina dins el “Posidonia Forum”. En aquest espai es van realitzar taules rodones, exposicions de projectes i ponències de caràcter mediambiental i/o científic, vinculades a la implantació de models sostenibles dirigits a les comunitats mediterrànies en general i a Formentera en particular.

Més informació sobre el projecte Save Posidonia aquí

Llarga vida a la Posidonia!

 · La Universitat d'Almería acull l'exposició d'Observadors del Mar

18/10/17 El Centre de Col·leccions Científiques (CECOUAL) i l'Aula marina de la Universitat d'Almeria mostraran des del 18 i fins al 30 d'octubre l'exposició 'Observadors del mar. La teva mirada és el canvi'

La inauguració se celebrarà avui, dimecres 18 d'octubre a les 11:00 h a la Sala Bioclimàtica de la Universitat d'Almeria. A les 12:00 h està prevista la conferència "Descobreix i observa les algues", impartida pel professor Dr. Pedro Sánchez Castillo. En la tarda d'aquest mateix dia el professor Sánchez Castillo impartirà un taller sobre "Mostreig de les algues marines".

Després de començar a Barcelona, l'exposició es va traslladar a Andalusia, on els Observatoris Sentinelles Aula del Mar CEIMAR i Aquatours Almeria l'han exposat a Granada i Roquetas de Mar, respectivament. A aquesta col·laboració se suma ara la Universitat d'Almeria en acollir-la a la seva seu. La pròxima destinació en itinerància serà Palma de Mallorca, on podrà veure's a partir de Novembre.

 · Participem al curs de "Educació ambiental" d'UNIMAR

Entre els dies 12 i 15 de setembre (2017) s'ha realitzat a Águilas (Múrcia), el curs

"Educació ambiental al medi marí: iniciatives i disseny d'itineraris submarins", organitzat per la Universitat Internacional del Mar-Campus Mare Nostrum.

En aquesta iniciativa per difondre els valors i la problemàtica del medi marí com a punt de partida per abordar programes d'educació ambiental hem presentat el projecte d'Observadors del Mar com una eina de Ciència ciutadana que complementi les activitats d'educació ambiental i que aquestes puguin contribuir a la investigació marina. S'ha presentat la plataforma com una de les experiències de projectes relacionats amb divulgació i ciència marina. A més d'una presentació específica de la plataforma, s'ha realitzat el protocol de seguiment de Plàstic 0.

El curs està dirigit pel professor d'Ecologia de la Universitat de Múrcia (UMU) José A. García Charton i coordinat per les biòlogues i educadores ambientals Sara Montoya i Virginia Pina (Arenaria Educació Ambiental).

L'educació ambiental com a base del canvi que volem veure en l'ecosistema marí i litoral.

 · Col·laborem amb OstreoRisk, un projecte sobre microalgues i salut.

03/08/2017 Des de fa més d'una dècada s'han registrat proliferacions de microalgues del gènere Ostreopsis en localitats costaneres del Mediterrani, com Espanya, Itàlia i Croàcia, que s'han vist relacionades amb irritacions lleus en les vies respiratòries (picors en el nas, gola i ulls) de persones que es troben a les platges i zones properes a la proliferació.

Les proliferacions es manifesten amb escumes en la superfície del mar i mucílags a l'aigua, que l'enterboleixen i cobreixen les macroalgues del fons, donant-li un aspecte marró uniforme. Amb el moviment de les ones, aquestes escumes i mucílags alliberen aerosols marins que poden provocar irritacions respiratòries i oculars en vianants o residents de primera línia de mar. Els símptomes disminueixen poques hores després d'allunyar-se de la platja, i desapareixen per complet en un o dos dies sense necessitat de medicació.

El projecte OstreoRisk, liderat per l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), reuneix científics marins i epidemiòlogues per investigar aquests casos i ha obert una via de comunicació directa entre la societat i els experts a través del mail ostreorisk@icm.csic.es, amb la finalitat de mantenir a la població informada, detectar els casos d'afectació i comprendre aquest fenomen.

Observadors del Mar col·laborarà amb OstreoRisk durant aquest estiu per donar-li difusió i valorar la possibilitat que passi a ser un dels projectes de la plataforma en un futur.

L'objectiu és detectar els casos en els quals ocorrin proliferacions d'Ostreopsis coincidents amb els símptomes en zones costaneres. Si les irritacions apareixen alhora que s'observen escumes en la costa, a través del mail qualsevol persona pot enviar fotografies de les escumes i els afectats pels símptomes poden posar-se en contacte amb els experts per reunir aquestes dades.

Tota la informació sobre la recerca en aquest enllaç

 · Els observadors, autors de la presentació d'Observadors del Mar en the Crustacean Society Meeting 2017

Dijous passat 22 de juny, durant The Crustacean Society Midyear Meeting, una trobada internacional d'experts en crustacis celebrat a Barcelona aquest any, es va presentar el projecte de ciència ciutadana davant la comunitat científica.

La presentació, a càrrec de María Vicioso, de l'equip tècnic d'Observadors del Mar, tractava de mostrar el potencial d'aquesta plataforma per fer seguiment de la biodiversitat i detectar canvis en els ecosistemes marins. Es van mostrar com a exemples els resultats del projecte Crustacis Decápodos, que sumeixi més de 1400 observacions, sent el segon projecte amb més dades en Observadors del Mar.

Com a autors de la presentació, a més de l'equip científic responsable, també figuren Pablo Ruiz i Lenka Juskanicová, els dos observadors que més han aportat a aquest projecte. Des d'Observadors del Mar, considerem que aquest reconeixement a la labor com a ciutadans científics és indispensable, ja que la col·laboració ciutadana ha demostrat ser de gran importància per augmentar el coneixent sobre els nostres ecosistemes marins.

Moltes gràcies a tots els observadors per posar la vostra passió i esforç al costat del nostre per seguir fent, junts, ciència ciutadana.

 · Observadors del Mar amb les nacres: Obrim projecte!

2.06.17 Des d'avui s'obre a la ciutadania el projecte "Nacres" a Observadors del Mar, on qualsevol ciutadà/ na podrà registrar la presència d'aquest mol·lusc bivalve emblemàtic i endèmic de la Mar Mediterrània. Actualment i des de la tardor del 2016 està en greu perill a causa d'una mortalitat massiva deguda a un patogen.

Aquest projecte, liderat per científiques de l'IMEDEA-Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (CSIC-UIB) i del COB-IEO-Centre Oceanogràfic de Baleares de l'Institut Espanyol d'Oceanografia, es va incloure en aquesta plataforma de ciència ciutadana a petició dels ciutadans observadors davant la voluntat de col·laborar amb la ciència amb els seus albiraments de nacres a la Mediterrània Occidental. Iris Hendricks (IMEDEA-CSIC-UIB), Salut Deudero, Maite Vázquez i Elvira Ávarez (COB-IEO) van prendre aquesta voluntat i gràcies a la seva llarga experiència en aquest grup de mol·luscs es va obrir el projecte.

Aquest es presentarà avui divendres 2 de juny a les 11h en el marc de la inauguració de l'exposició "Observadors del Mar: La teva mirada és el canvi" al Parc de les Ciències de Granada. Elisabetta Broglio, coordinadora del projecte i Héctor Pula de l'Aula de la Mar de Granada en seran els portaveus.

Així mateix, el dimarts 13 de juny, també es presentarà a Mallorca el projecte "Nacres" a la Fundació Palma Aquarium a les 19:30 amb la presència de les investigadores del projecte i Laura Royo com a coordinadora dels centres sentinella.

Davant aquesta gran mortalitat de Pinna nobilis, és essencial compilar la major quantitat de dades tant actuals com històriques de la presència de nacres i el seu estat de salut.

Esperem poder mostrar resultats d'aquesta col·laboració ciutadana ben aviat.

 · L'exposició d'Observadors del Mar arriba a Granada

01.06.2017 Després d'exhibir-se a Barcelona a principi d'any, l'exposició 'Observadors del Mar: La teva mirada és el canvi' comença a Granada la seva itinerància per les localitats on es troben els Observatoris Sentinella de la plataforma.

Aquesta exposició arriba a Granada com a fruit del vincle entre la plataforma Observadors del Mar i l'Aula del Mar CEIMAR de la Universitat de Granada, que des del 2016 funciona com a Observatori sentinella coordinador de la costa andalusa mediterrània.

Gràcies a la col·laboració del Parc de les Ciències, que acull l'exposició durant tres mesos, s'organitzaran també activitats relacionades amb el mar i la seva sostenibilitat durant els mesos en els quals l'exposició estarà oberta al públic.

La mostra s'inaugurarà de forma oficial el 2 de juny, amb la presentació de Elisabetta Broglio, comissària de l'exposició, i estarà exposada en la terrassa del BioDomo del Parc de les Ciències de Granada fins al 21 d'agost 2017.

 · Mostra d’Observadors del Mar al Posidonia Festival 2017

19 i 20 i 27 de Maig 2017. Entre els dies 19, 20 i 27 de maig s’ha tornat a celebrar el Festival Posidònia a Mallorca, on Observadors del Mar ha participat en vàries activitats dirigides per investigadores de l’IMEDEA-CSIC-UIB.

Aquest Festival Internacional d'Art, Medi Ambient i Turisme Sostenible és esdeveniment anual que busca conscienciar sobre la importància de la Posidonia oceànica. Es tracta d'un festival de referència internacional en el debat sobre l'ecologia i el turisme sostenible que, després de deu anys celebrant-se a diferents localitats mediterrànies, des de 2015 s'ha establert a l'illa de Mallorca arribant-se a celebrar aquest any la seva desena edició.

El programa ha estat el següent:

Divendres 19 de maig a Moll Vell de Palma:

-9:30-14:00h: Visita al vaixell històric La Balear. Excursió guiada per la Badia de Palma (inscripció prèvia).

Dissabte 20 de maig a Moll Vell:

-9:30-14:00h: Visita al vaixell històric La Balear amb nedis de comunicació.

-16:00-21:00h: Tallers científics i divulgatius per a nens i adults: Mostra del projectes d’Herbeis marins, Nacres i Algues invasores d’Observadors del Mar; El CO2 i l'acidificació dels oceans; Tast d'aigua de mar; L'expansió tèrmica i l'augment del nivell del mar i Escolta de sons dels cetacis

-16:00-21:00h: Exposició: "Posidònia treballant per a tu" i mostra del projectes d’Observadors del Mar

Dissabte 27 de maig a Deià: •

-11:30-21:00h: Exposició: "Posidònia treballant per a tu" i mostra del projectes d’Observadors del Mar

Molte gràcies a tots el/es assistents!

 · Els veïns de la Barceloneta participen al projecte Plàstic 0

El Dissabte 6 de maig, dins el marc de "Ciència Ciutadana als Barris", els veïns i veïnes de la Barceloneta han participat al mostreig de microplàstics del Projecte Plàstic 0 a la platja del barri.

El projecte, que compta amb la col·laboració d'escoles de la Barceloneta, de la resta de Barcelona i Blanes, ha sumat a aquesta jornada un grups d’adults del barri, que han realitzat un total de 10 parcel·les de mostreig a la línia de marea. Posteriorment s’han analitzat i han pujat els resultats a aquesta plataforma, contribuint amb la ciència ciutadana i a conèixer i denunciar la presència de plàstic a les costes de tot el Món, i en particular, de la Barceloneta.

A més del mostreig, la jornada ha estat dinamitzada per altres col·lectius relacionats amb la Barceloneta, i ha comptat amb activitats sobre ciència i medi ambient.

Entitats organitzadores: Serveis Públics de la Barceloneta (en el marc de la Proa a Mar); Museu Marítim de Barcelona; Institut de Ciències del Mar (CSIC) i Institut de Cultura de Barcelona.

 · ODM a les IV jornades de "La Mediterrània, la mar que ens uneix"

12.04.2017. L'AMIPA, de l'IES Sant Marçal a Mallorca organitza per quart any consecutiu les jornades "La Mediterrània, la mar que ens uneix".

En aquesta edició, investigadors de l'IMEDEA-CSIC-UIB-Mallorca (Institut Mediterrani d'Estudis Avançats) han ofert tallers sobre espècies invasores i sobre canvi climàtic a l’Institut d’Estudis Secundaris a petició de l’Associació de Mares i Pares d’Alumnes de Sant Marçal (Marratxí-Mallorca).

El primer bloc de tallers va versar sobre la problemàtica de les espècies invasores, on Gema Hernán Martínez (del grup d'Ecologia dels Macrófits Marins de l'IMEDEA-CSIC-UIB) va xerrar sobre les principals espècies invasores marines a la costa balear, així com maneres de minimitzar aquesta problemàtica a un ecosistema insular. Juntament amb la Dra. Lucía Latorre Piñeiro van tractar el tema de les invasions biològiques afegint-hi jocs de preguntes i respostes tipus trivial per a assentar coneixements adquirits.

El segon taller impartit per Francesca Iuculano (Dep. d'Investigació del Canvi Global i especialitzada en biogeoquímica marina a l'IMEDEA) i en Guillem Roca (investigador a l'IMEDEA i expert en herbeis marins) va tenir per objectiu donar a conèixer conceptes relacionats amb el canvi global (augment CO2, acidificació de l'oceà, augment de la temperatura, desgel, augment del nivell de la mar...).

Podeu veure fotos de la jornada aquí.

 · El peix lleó invasor arriba a Itàlia

28.03.2017 | El peix lleó (Pterois miles) és un dels peixos tropicals més populars i cridaners, però també una de les espècies marines més invasores que existeixen. És d'origen Indopacífic, però va ser introduït a Florida en els anys 90, des d'on va envair tot el Carib i gran part de la costa oest de l'Atlàntic, causant severs impactes ecològics. Al Mediterrani va entrar a través del Canal de Suez, com moltes de les seves espècies invasores.

Un article publicat avui, confirma per primera vegada l'arribada d'aquest peix invasor a la costa d'Itàlia. En concret, l'estudi, publicat per Ernesto Azzurro, investigador d’ISPRA i responsable del projecte Peixos invasors d'aquesta plataforma, juntament amb científics del Consell Nacional de Recerca d'Itàlia (CNR) i de la Universitat Americana de Beirut, exposa l'albirament d'un exemplar de Pterois miles durant un mostreig científic al sud de Sicília el setembre passat, la qual cosa suposa la primera cita d'aquesta espècie en aigües italianes.

El peix lleó és un gran depredador i és particularment perillós per a la salut humana, per les seves espines verinoses. Això, unit al seu gran potencial invasor, fa fonamental mantenir l'alerta i implicar a tots els observadors en el seguiment de l'expansió d'aquesta espècie, per conèixer detalladament la seva presència en el Mediterrani.

Enllaç a l'article

 · Observadors presentant-se en la Festa benèfica de la Fundació Palma Aquarium

25 i 2017.03.26 | Aquest cap de setmana tindrà lloc la festa benèfica de la Fundació Palma Aquarium sota el lema "Conèixer per valorar, valorar per protegir", IMEDEA (CSIC-UIB) i Observadors del Mar ho celebrarem amb ells!

Prepararem tot un espai dedicat a explicar el projecte a través dels vídeos i materials dels projectes Herbeis marins, Algues invasores, Familia singnàtids, Microplásticss i el nou projecte a punt de sortir sobre nacres.

A més, el dissabte al matí podreu gaudir en família d'uns tallers per aprendre sobre microplástics i posar a prova la capacitat d'observació per esdevenir un bon Observador del Mar.

La Fundació Palma Aquarium obre les portes de les seves instal·lacions per a aquesta festa solidària a favor de Medi Ambient.

T'animes a passar el cap de setmana amb nosaltres? Us esperem a Palma Aquarium!

Més detalls aquí .

 · Inaugurem l'exposició "Observadors del Mar. La teva mirada és el canvi

06/03/2017 El dijous 16 de març a les 19 h, a la sala Àlex García de la biblioteca Sagrada Família, celebrarem la inauguració de l'exposició "Observadors del Mar.La teva mirada és el canvi", que romandrà en exhibició fins al 9 d'abril, i des d'aquí itinerarà a través dels Observatoris Sentinella que la sol·licitin.

Aquesta exposició, que compta amb el suport de FECYT, mostra com la participació ciutadana és cada vegada més rellevant per alertar sobre els canvis que ocorren a la mar i fa un recorregut pel funcionament del projecte, els seus avanços i resultats, convidant a la societat a sumar-se a aquesta iniciativa de ciència ciutadana marina.

Hi esteu tothom convidat! Us esperem a les 19:00h (C/Provença 480, Barcelona). Començarem amb la benvinguda i presentació d’Elisabetta Broglio, comissària de l'exposició i coordinadora del projecte. Posteriorment Laura Royo,investigadora de l‘IMEDEA (CSIC-UIB), presenta el cas de l'alga invasora Halimeda incrassata amb la xerrada "Hi ha una alga nova a l'oficina, es diu Halimeda i és divina". En finalitzar, hi haurà sorpresa per a tots els assistents!

El mar ocupa la major part del nostre planeta i és susceptible a impactes que produeixen canvis als ecosistemes marins, com l'activitat humana, el canvi climàtic i la contaminació. En un món interconnectat com l'actual, els científics no estan sols per detectar aquests canvis: compten amb la col·laboració de la ciutadania que viu vinculada a la mar. Observadors del Mar és el projecte de ciència ciutadana que neix per unir la mirada social i la científica, per construir junts un nou coneixement i influir en les decisions locals i globals sobre el medi marí.

Descobreix la trajectòria del projecte i troba raons per unir-te a Observadors del Mar, no et perdis l'exposició!


T'hi esperem! Apunta't aquí

 · Al Dia de la Nena i la Dona a la Ciència, Halimeda incrassata també present

2017.02.11 | Cites ràpides amb científiques de l'IMEDEA el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència al CaixaForum Palma.

Laura Royo Marí de l'IMEDEA (CSIC-UIB) i membre de l'equip de "Algues invasores" va presentar el cas de la problemàtica de les espècies invasores al mar i més en concret el cas de l'alga Halimeda incrassata a Mallorca.

Investigadores i tècniques científiques de l'IMEDEA han organitzat l'activitat "Cites ràpides amb científiques", per commemorar l'11 de febrer "Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència", proclamat el 2015 per l'Assemblea General de les Nacions Unides. Amb aquesta activitat es dóna visibilitat a les dones que es dediquen a la Ciència i fomentar les vocacions científiques, especialment entre les nenes i joves preuniversitàries. D'una manera distesa, amena i divertida es van mostrar, des del punt de vista de les dones investigadores les diverses cares de la ciència, des de la recerca més pura, passant pel treball tècnic, així com la relació entre ciència i societat.

Aquesta activitat és una iniciativa de l'IMEDEA (CSIC-UIB) amb la col·laboració de la Unitat de Cultura Científica del CSIC a les Illes Balears i CaixaForum Palma.

Més informació a la notícia de l'IMEDEA (CSIC-UIB) .

 · ODM a "El mar com a recurs educatiu" (Palma de Mallorca)

2017.02.06 | Es va presentar "Observadors del Mar" a les I Jornades sobre l'ensenyament de les ciències: El mar com a recurs educatiu, el 3 i 4 de febrer de 2017 al CaixaForum Palma.

En aquestes jornades dirigides a professors d'educació primària i secundària, així com a estudiants de magisteri i educadors, es va complir l'objectiu d'apropar el mar a l'escola i mostrar el potencial educatiu de les ciències marines per la seva interdisciplinarietat i multidimensionalitat. Es va presentar al professorat l'estat actual de la investigació sobre el mar per introduir els conceptes bàsics per entendre-la.

Guillem Roca, del departament de Canvi Global de l'IMEDEA (Institut Mediterrani d'Estudis Avançats) va impartir un taller sobre "Com explicar el canvi climàtic?" on es va proposar la inclusió d'aquesta plataforma de Ciència ciutadana en els currículums educatius. Durant totes les jornades Laura Royo de l'IMEDEA (CSIC-UIB) va presentar el projecte "Observadors del Mar" mitjançant un estand permanent a totes les persones docents que van assistir.

Més informació a la pàgina de les jornades de MEDCLIC.

 · Plàstic 0 arriba a les escoles de Blanes

01.02.2017 | Des de febrer fins a juny d'aquest 2017, les escoles públiques de Blanes s'implicaran en el projecte de ciència ciutadana Plàstic 0, guiats per científics del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) i en el marc de les "Escoles Tàndem".

300 alumnes de 5è de primària realitzaran la recollida de mostres de sorra seguint el protocol científic establert i analitzaran la presència i quantitat de microplàstics. Finalment, faran arribar les seves dades i resultats als científics a través d'aquesta plataforma.

Les dades obtingudes seran molt valuoses perquè els científics involucrats puguin respondre a preguntes sobre com varien la concentració de microplàstics a l'espai i en el temps i si existeixen zones de major acumulació d'aquests residus a les platges.

Llegeix la notícia completa a la web del CEAB

 · Llancem nou video d'Observadors del Mar!

18/01/2017 | Avui llancem un nou video per mostrar les cares que conformen aquesta plataforma de ciència ciutadana.

Des del 2012, Observadors del Mar ha anat creixent gràcies a la col·laboració de ciutadans, centres de busseig i científics. Durant aquest temps, s'han anat sumant nous projectes i cada vegada som més les persones que tenim la mirada atenta al mar.

Aquest video, rodat a Mallorca durant una de les jornades més completes d'Observadors del Mar, recull els testimonis d'alguns dels protagonistes que participen amb el seu temps i la seva il·lusió per a que aquest projecte segueixi endavant.

Moltes gràcies a tots els implicats en l'elaboració del video, especialment a l'equip d'In-Cognita pel seu exquisit treball.

Encara no l'has vist? Aquí tens el video

 · Publiquem estudi sobre el problema dels plàstics en taurons

16.01.2017 | Investigadors de l'Institut de Ciències del Mar (CSIC), juntament amb un membre del Centre Oceanogràfic de Màlaga (IEO), han publicat recentment un article sobre la problemàtica dels plàstics en espècies de taurons.

Sovint, residus plàstics de tot tipus acaben en el mar, amenaçant als organismes marins. Aquest estudi exposa casos de tintoreres, una espècie amenaçada de tauró, trobades amb embalatges de plàstic al voltant de les aletes i de les brànquies, provocant greus ferides.

L'estudi compta amb dades i imatges enviats a Observadors del Mar, la qual cosa posa de manifest la importància de la ciència ciutadana per fer més visible aquesta problemàtica als ulls dels científics i la societat.

Enllaç a l'article complet

 · 1ª Jornada de Monitoreig de la biodiversitat a Múrcia

18/12/2016 Divendres 16 de desembre, Observadors del Mar va participar en la "1ª Jornada sobre Monitoreig de la biodiversitat marina amb bussejadors recreatius", coorganitzada per la Universitat de Múrcia (UMU) i l'Associació de Centres de Busseig de la Regió de Múrcia (ACBRM).

Diversos col·lectius es van reunir en el centre d'interpretació de Cabo de Palos per presentar propostes de monitoreig ambiental de les reserves marines de l'àrea de Múrcia. Membres de centres de busseig, associacions i altres projectes implicats amb el seguiment d'organismes marins i els seus hàbitats van posar en comú les seves iniciatives i es va treballar conjuntament per definir noves estratègies i col·laboracions, amb l'objectiu de fixar un calendari d'actuacions específiques als diferents centres.

Elisabetta Broglio, coordinadora d'aquesta plataforma, va presentar els objectius i funcionament d'Observadors del Mar i com participar a la xarxa d'Observatoris Sentinella

Veure el cartell amb el programa en PDF (PDF)

 · Jornada a Xàbia, Alacant

22.11.2016 El passat dia 20 de novembre vam anar a Xàbia, Alacant, per celebrar una nova jornada-taller d'Observadors del Mar, i la vam organitzar en col·laboració amb el Institut de Rercerca Oceanogràfica de Xàbia, el grup d'estudiants BioBlau (Universitat de València) i el centre de busseig Cabo la Nao.

Es va fer una introducció als reptes d'Observadors del Mar, a càrrec de Elisabetta Broglio i a continuació, Guillem Roca, investigador de IMEDEA-CSIC-UIB, va explicar com participar en els projectes Prades Marines i Algues Invasores, i com afrontar els objectius que es plantegen per a les àrees de seguiment.

Després de la sessió teòrica, va tindre lloc una immersió per identificar les espècies de fanerògames marines i algues invasores presents a la zona i establir el punt de partida per al seu monitoratge. Vam trobar Posidonia però no hi havien flors. En canvi, vam veure diverses nacres mortes, un fenòmen que ja estem veient a diferents parts del litoral i que s'haurà de seguir i l'alga invasora Caulerpa cylindracea.

Agraim enormement a les casi 50 persones l'assistència i les ganes de començar a construir i traballar conjuntament.

Podeu trobar algunes fotos de l'esdeviniment al Facebok o al twitter.

La jornada va comptar amb el suport de de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT).

 · Jornada de treball sobre algues invasores a Begur

10.11.2016 | Avui ha tingut lloc a Begur, una jornada de treball centrada en confirmar la presència de l'alga invasora Caulerpa cylindracea a la reserva marina de Ses Negres.

En la trobada, Elisabetta Broglio ha presentat el funcionament de la platadorma observadors del Mar i les missions de la xarxa d'Observatoris Sentinella, de la qual també forma, a partir d'ara, l'Associació Sotaigua, organitzadora de la jornada. Durant el matí s'ha realitzat una immersió a la zona de Ses Negres per reconèixer i localitzar la presència de Caulerpa cylindracea, espècie que els voluntaris es van trobar a principi d'octubre durant una neteja de fons.

A la tarda, les científiques expertes María García (CEAB-CSIC) i Emma Cebrián (UdG) han exposat als assistents la problemàtica de les algues invasores i el cas de Caulerpa cylindracea. Les investigadores, que es van submergir amb els agents rurals i membres de l'Associació al matí, han confirmat la presència de Caulerpa cylindracea i d'un altra alga invasora a la mateixa zona: es tracta de Womersleyella setacea, present també de forma incipient. Les científiques han remarcat l'importancia dels descobriments i la necessitat de fer el seguiment d'aquestes poblacions.

Moltes gràcies a Sotaigua i a l'Ajuntament de Begur per aquesta jornada: tenim molta feina per davant i estem encantats de poder-ho fer amb vosaltres :)

Equip Observadors del Mar

 · Jornada a Blanes sobre algues invasores i peixos indicadors del canvi climàtic

S'acosta un nou taller d'Observadors del Mar amb immersió. El dissabte, 5 de novembre, et convidem participar en aquesta jornada que celebrarem a l'observatori sentinella Blanes-Sub Centre de Busseig, a Blanes.

En aquesta trobada, María García i Toni García, tots dos del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), explicaran els reptes que et proposem per identificar, fotografiar i obtenir dades útils per a la ciència sobre algues invasores i peixos indicadors del canvi climàtic.

Després de la introducció teòrica, podràs fer una immersió guiada per científics per localitzar espècies objectiu d'aquests projectes. Si t'apuntes a la immersió, inscriu-te i realitza la reserva del material a través de l’email centre@blanes-sub.com o del telèfon 646.962.056.

Per finalitzar la jornada, els participants posaran en comú els exemplars trobats, els identificaran i els investigadors donaran algunes claus perquè els observadors puguin fer el seguiment d'aquestes espècies al llarg de l'any.

La jornada està organitzada pel CEAB-CSIC i l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), amb la col·laboració de Blanes-Sub i el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT).

 · Tercera edició del Cens de Peixos Indicadors de Canvi Climàtic a l’Estartit

31.10.2016 Dissabte passat a l'Estartit, es va celebrar per tercer any una jornada dedicada al Cens de Peixos Indicadors de Canvi Climàtic que va organitzar al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, amb la col·laboració d’Aquàtica Centre de Busseig i Observadors del Mar. La jornada, que va incloure una introducció teòrica i una immersió a la zona de les Illes Medes, va comptar amb la participació d'una vintena de persones.

En la primera part, Boris Weitzmann, biòleg del parc natural, va introduir l'audiència a la temàtica de espècies invasores i també a la de peixos indicadors per estudiar l'impacte del canvi climàtic en els ecosistemes marins. Tot seguit, Joaquim Garrabou, de l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), va presentar la plataforma Observadors del Mar i va destacar la ciència ciutadana com a mètode col·laboratiu i necessari per ampliar aquest coneixement amb dades que els científics no poden obtenir per si sols.

A la part pràctica, els participants es van desplaçar fins les Illes Medes per realitzar censos de peixos indicadors per parelles, seguint el protocol de la Comissió Científica de la Mediterrània (CIESM, de les seves sigles en anglès). Aquest tipus de censos es poden introduir al portal d'Observadors del Mar, per al seu ús per part de la comunitat científica o qualsevol altra persona o entitat que estigui interessada. · La Barceloneta diu "Plàstic 0"

20/10/2016 Avui hem celebrat el tret d'inici del projecte "Plàstic 0" al barri barceloní de la Barceloneta. L'acte ha comptat amb una xerrada a la seu de l'ICM (CSIC) a càrrec de Luis Francisco Ruiz, investigador del CEAB (CSIC) de Blanes que ha investigat durant quatre anys la presència de microplàstics al mar Mediterrani.

Les escoles i els veïns del barri participaran en un mostreig col·lectiu a la platja de la Barceloneta durant l'any escolar 2016-2017, fent servir el protocol científic del projecte Plàstic 0.

A Barcelona, la iniciativa s'emmarca dins del programa Ciència Ciutadana als Barris, impulsat per l'Institut de Cultura de Barcelona i que promou la implicació de la ciutadania en projectes de recerca. A nivell de la Barceloneta, la iniciativa està sota el paraigües de Proa a la Mar, junt amb el Centre Cívic del barri i el Museu Marítim de Barcelona, que s'encarregaran d'implicar el teixit del barri i organitzar el calendari de mostrejos, en el qual participaran també altres escoles de la ciutat.

Animem als petits i grans científics a treballar amb ganes i il·lusió en aquest projecte tan bonic i tan necessari! Gràcies a tothom per fer-ho possible.

 · Comença el seguiment periòdic de Plàstic 0

13/10/2016 Des d'avui, el projecte Plàstic 0 compta amb un “protocol de mostreig estandarditzat” que permetrà realitzar el seguiment de la quantitat de de macroplàstic i microplàstic que arriba a les nostres platges i costes, de manera periòdica i rigurosa.

El protocol ha estat dissenyat en equip, entre els investigadors de Marine Sciences for Society i del Centre d'Estudis Avançats de Blanes, membres del Museu Marítim de Barcelona, de la Escola del Mar de Badalona i l'equip tècnic d'Observadors del Mar. Està dirigit a qualsevol persona o col·lectiu (com a grups escolars o associacions), amb interès a recopilar dades útils per a la recerca.

Aquest esforç conjunt ha permès perfeccionar el document que contempla tots els passos de la recerca, des de l'organització del mostreig, les campanyes de recol·lecció de mostres, el treball de laboratori i l'obtenció de resultats i conclusions.

El document cobreix la necessitat de diverses entitats que han mostrat interès a participar en aquest projecte de recerca i que han decidit emprendre un seguiment periòdic de l'estat de les seves platges més properes en termes de residus plàstics.

Fins al moment, s'ha establert un calendari de mostrejos mensuals a les platges de Barcelona, Badalona i Blanes, que serà coordinat respectivament pel Museu Marítim (per a Barcelona), la Escola del Mar (per a Badalona) i el Centre d'Estudis Avançats de Blanes CEAB-CSIC (per a Blanes), en col·laboració amb aquesta plataforma.

- 5 d'octubre 2016: es va organitzar la primera de les sessions de formació per a professors de primària.

- 20 d'octubre 2016, tindrà lloc en l'Institut de Ciències del Mar (CSIC), l'acte de presentació del projecte i dels científics responsables als alumnes de les escoles participants a la ciutat comtal.

 · Es confirma la presència de l'alga invasora Caulerpa cylindracea al Baix Empordà

5/10/2016. El passat 2 d'octubre, un grup de voluntaris de la Associació Sotaigua, al costat de col·laboradors i membres del cos d'Agents Rurals Marins, van trobar una població d'alga invasora Caulerpa cylindracea.

La troballa es va produir quan realitzaven la neteja submarina de la Reserva Natural de Ses Negres, en Cap de Begur (Girona), en el marc de Fira de submarinisme Begur Sotaigua. La Associació Sotaigua va comunicar a col·laboradors i autoritats l'albirament, que també es va registrar immediatament a Observadors del Mar.

A partir de les fotos preses pel fotògraf especialitzat Carles Virgili, l'equip científic del projecto ‘Algues invasores’ ha confirmat que es tracta de l'espècie Caulerpa cylindracea.

Es tracta d'una “troballa molt important! En 2008 es va albirar per primera vegada en el Garraf. Des de llavors, l'espècie s'ha anat disseminat cap al sud a nombroses localitats tarragonines, però la seva distribució septentrional s'havia detectat només fins a Blanes, sent aquesta la primera vegada que s'observa en aigües del Baix Empordà.

Gràcies a tots els que heu col·laborat en aquesta detecció i seguim investigant junts :)

Veure l'observació

 · Observadors del Mar es presenta en Green Bubbles, un projecte europeu pel bussejo sostenible

27/9/2016 Els dies 26 i 27 de setembre es va celebrar en Santa Margherita Ligure (Itàlia) un workshop en el marc del projecte europeu Green Bubbles, l'objectiu del qual és potenciar els beneficis associats al busseig recreatiu alhora que pretén minimitzar els impactes negatius sobre el medi marí.

Joaquim Garrabou, investigador del ICM-CSIC i lider del projecto Atenció corals d'aquesta plataforma, amb més de 20 anys d'experiència com a bussejador, va aportar un enfoc multidisciplinari a l'estudi dels efectes del canvi climàtic al Mediterrani nord-occidental.

També va presentar Observadors del Mar com una eina per implicar als bussejadors en la ciència ciutadana marina, exposant exemples de com, gràcies a la implicació de ciutadans voluntaris, s'obtenen valuoses dades per augmentar el coneixement sobre gorgonias, corals i altres espècies marines.

En la trobada també participen altres cinc experts que van abordar des de diferents perspectives com convertir el busseig en una activitat més sostenible i compromesa amb el medi ambient marí.

 · La Xarxa d'Observadors creix a Balears!

19/9/16. Ampliem la xarxa d'observadors en les Illes Balears. Moltes gràcies a les 99 persones que van assistir a la jornada del passat dijous a l'Aula del Mar des Portitxol, especialment als centres de busseig que s'han adherit a la Xarxa d'Observatoris Sentinella. A partir d'ara el centre coordinador d'aquesta xarxa a Balears és el IMEDEA (CSIC-UIB), així que si no vau poder assistir a la trobada, podeu contactar amb Laura Royo (lroyo@imedea.uib-csic.es).

Gràcies a l'Aula de la Mar per acollir l'esdeveniment, als científics de IMEDEA (CSIC-UIB) per compartir els seus projectes.

Tots junts fem possible que la ciència ciutadana sigui una realitat i una eina per a una millor gestió dels ecosistemes marins.

Si t'ho vas perdre, pots veure aquí el album de la trobada · Esdeveniment sobre biodiversitat marina i impacte humà a Mallorca

01/09/2016. El proper 15 de setembre, organitzem junt amb l’IMEDEA una nova trobada d'Observadors del Mar, centrada en la biodiversitat marina i l'impacte de les activitats humanes. La jornada està dirigida a clubs de busseig i a qualsevol persona amb algun vincle amb el mar o amb ganes d'implicar-se en projectes de ciència ciutadana.

Laura Royo i Inés Castejón, de l'IMEDEA, ens ajudaran a identificar les espècies objectiu de tres dels projectes científics liderats per IMEDEA: Família singnàtids, Prades Marines i Algues invasores. La sessió pràctica comptarà amb mostres i imatges al voltant dels organismes d'aquests grups i els seus hàbitats.

Beatriz Morales, Fiona Tomas i Jorge Terrados, els tres de l'IMEDEA, faran xerrades per ampliar la informació sobre la vida d'aquests éssers i l'impacte que la pesca, la contaminació, l'escalfament global i altres efectes de les activitats humanes poden tenir sobre els seus ecosistemes.

A més, Elisabetta Broglio, de l'ICM i coordinadora de la plataforma, plantejarà els reptes de futur d'Observadors del Mar i farà entrega dels certificats d'adhesió dels clubs de busseig i altres entitats a la Xarxa d'Observatoris Sentinella de l'àrea de seguiment de les Illes Balears.

Si estàs a Mallorca el 15 de setembre i t'apassiona el mar, no et pots perdre la jornada.

Lloc: Aula de la Mar, Palma de Mallorca.

Entrada lliure.

Programa

19:15. Copa de benvinguda i mostra de les espècies objectiu per a la investigació, amb Laura Royo, Inés Castejón, IMEDEA UIB-CSIC.

19:45. Observadors del Mar: reptes de futur, amb Elisabetta Broglio, ICM-CSIC

20:00. Presentacions de projectes.

- Família singnàtids, amb Beatriz Morales, IMEDEA UIB-CSIC.

- Prades Marines, amb Jorge Terrados, IMEDEA UIB-CSIC.

- Halimeda incrassata, amb Fiona Tomàs, IMEDEA UIB-CSIC.

20:40. Cloenda, lliurament dels certificats d'adhesió dels clubs / entitats a la xarxa d'Observatoris Sentinella de les Illes Balears.

L'esdeveniment compta amb el suport del Govern Balear i de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT). · Descarrega't el nou material gràfic d'Observadors del Mar

16/08/2016. Aquest estiu hem publicat nous recursos per facilitar la teva col·laboració amb els projectes d'Observadors del Mar. Aquests materials consisteixen en un cartell amb les claus de la nostra plataforma de ciència ciutadana i un joc de làmines amb les principals espècies objectiu i reptes científics de 8 projectes de recerca.

El cartell, que es pot descarregar des d'aquest enllaç, resumeix els 5 àmbits científics dels nostres 12 projectes i planteja, per a cadascun d'ells, els principals reptes que proposem als nostres col·laboradors. El pòster també mostra l'estructura en Xarxa d'Observatoris Sentinella que hem establert en 6 àrees de seguiment al llarg del litoral mediterrani espanyol, i llista els senzills 4 passos amb els que qualsevol pot participar.

Des d'aquest enllaç, es pot descarregar el PDF amb les 8 làmines que descriuen els objectius, reptes i espècies de cada un dels projectes Algues invasores, Atenció Corals, Alerta Meduses, Crustacis Decàpodes, Esponges Introduïdes, Peixos Invasors, Família Singnàtids i Herbeis Marins. Aquestes fitxes es poden plastificar pel seu ús durant les immersions i facilitar l'observació.

La descàrrega d'aquest material gràfic és gratuïta des de la nostra pàgina de recursos propis. En aquesta mateixa pàgina, també trobaràs els protocols per realitzar censos de gorgònies (projecte Atenció Corals), peixos indicadors del canvi climàtic (projecte Peixos Mediterranis), de les espècies del projecte Algues invasores i per recollir mostres de residus plàstics (projecte Plàstic 0).

Tots aquests materials han estat elaborats pel nostre equip, junt amb el disseny de l'empresa de comunicació In Cognita i gràcies al suport de la Fundación Española para la Ciència y la Tecnología (FECYT).

 · Alerta per un possible albirament de peix lleó en Balears

21/7/2016 La notícia del possible albirament de dos exemplars de peix lleó (Pterois miles) en aigües de Formentera és sens dubte alguna cosa que mereix tota la nostra atenció. Veure

Segons els experts consultats, Ernesto Azzurro de ISPRA (Itàlia), i Antoni Garcia del CEAB-CSIC de Blanes, cal una certa cautela. Al no tenir documentació gràfica que permeti validar científicament l'observació, cap la possibilitat que pugui tractar-se d'una falsa identificació o d'una confusió amb l'espècie Dactylopterus volitans, una espècie bastant comuna a Balears i típica de platges de sorra, com la de Ses Illetes, on presumptament va ser albirat.

Pterois miles és un peix tropical altament invasor i un formidable depredador que des del final dels anys noranta s'ha estès per tot el Carib amb enorme dany ecològic. El que podem dir és que en els últims anys, el peix lleó ha incrementat substancialment la seva abundància a les zones més orientals del Mediterrani.

Si al final es veiés confirmada la seva observació en aigües de Formentera, aquesta seria la primera pel Mediterrani occidental.

Al no tenir sistemes oficials de vigilància d'aquest fenomen, i com demostra el cas de Formentera, la col·laboració amb ciutadans-científics que col·laboren amb els projectes de recerca és imprescindible per augmentar el coneixement i recollir la informació necessària per respondre de forma ràpida i oportuna a les invasions biològiques.

És per aquest motiu que animem a tots els observadors del mar a seguir col·laborant amb la recerca i a mantenir els ulls ben oberts!

Gràcies a tots!

Equip Observadors del Mar

 · L'observatori sentinella de l'Aula de la Mar de Granada organitza el seu primer taller d’Observadors del Mar

12/07/2016. L'Aula de la Mar CEI · Mar de la Universidad de Granada, centre de contacte de l'Àrea de Seguiment Andalusa Mediterrània, va organitzar ahir, dilluns 11 de juliol, el seu primer taller amb el qual va acostar als participants tres dels projectes d'Observadors del Mar: Algues invasores, Família Singnàtids i Peixos Mediterranis.

Una vintena de participants, on s'inclouen els responsables de quatre clubs de busseig, van assistir a les presentacions d'aquests projectes. En els propers dies, aquests clubs organitzaran les sessions d'immersió en quatre punts de la costa granadina amb les que els participants podran posar en pràctica el que s'ha explicat en les xerrades i compartir les seves observacions en la nostra plataforma.

Els clubs de busseig col·laboradors són: Different Scuba Diving, Open Water La Herradura, Club Universitario de Buceo, Buceo Natura, Top Dive i Buceo Calahonda. Alguns d'ells, així com l'Aula del Mar, formen part de la Xarxa d'Observatoris Sentinella, posada en marxa gràcies al suport de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT).

Fotos de les xerrades

Cartell

Foto: Héctor Pula

 · Aquest cap de setmana, tallers i snorkel per a públic familiar a l'Ametlla de Mar

04/07/2016. El proper cap de setmana organitzem dues jornades adreçades a públic familiar al castell de Sant Jordi d'Alfama (l'Ametlla de Mar), amb dos tallers temàtics a càrrec d'investigadors de l'Institut de Ciències del Mar i una sessió pràctica amb snorkel coordinada per Plàncton, Divulgació i Serveis Marins.

Dissabte, 9 de juliol, l'activitat consisteix en un taller familiar per conèixer el descart de la pesca d'arrossegament, el qual inclou el peix i altres animals marins que no es comercialitzen, però també els residus que generem els humans i que acaben al fons marí. Col·labora la Cofraria de Pescadors de l'Ametlla de Mar.

Diumenge, 10 de juliol, la jornada inclou dues activitats: una xerrada-taller dedicada als crustacis i a presentar la plataforma Observadors del Mar, a càrrec d'investigadors del mateix centre de recerca, i una sessió d'observació i identificació d'espècies dins l'aigua amb snorkel.

També aprofitarem per lliurar a Plàncton Divulga el material acreditatiu d'Observatori Sentinella de l'Àrea de Seguiment de la Costa Daurada i Ebre.

Les jornades són gratuïtes i estan organitzades amb la col·laboració de Plàncton Divulga, l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar i la Confradia de Pescadors de l’Ametlla, i compten amb el suport de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT).

T'hi esperem!

Cartell de la jornada del 9 de juliol sobre brossa marina

Cartell de la jornada del 10 de juliol sobre crustacis decàpodes

Fotos de les jornades

 · Nova presentació a Palma de Mallorca

29/6/2106 Avui a Palma de Mallorca Laura Royo, de l'equip de IMEDEA (CSIC) presentarà a Palma la plataforma web i com participar en els projectes científics.

Es parlarà especialment dels projectes en els quals està implicat l'IMEDEA, el de "algues invasores", i els projectes oberts recentment "herbeis marines" i "signàtids" (caballets i peixos pipa)

Si estàs per Mallorca, no t'ho perdis!

A les 18:30 a la seu de Creu Vermella Illes Balears, Av. Arquitecte Gaspar Bennàssar, 73. Palma

 · Es fa publica la Declaració de Lanzarote, com resultat del congrés sobre microplàstic, MICRO2016

Científics de tot el món han manifestat la necessitat de frenar l’impacte dels microplàstics a mars i costes.

Així ho fa constar la Declaració de Lanzarote, redactada pels 46 membres del comitè científic del congrés internacional MICRO 2016, celebrat el passat mes de maig a l'illa canària. La declaració, que s’ha fet pública el passat dimarts, 21 de juny, representa la inquietud dels 632 investigadores de tot el món que van assistir al congrés, entre els quals hi figura Elisabetta Broglio de l’ICM-CSIC, coordinadora d’Observadors del Mar.

A partir de les evidències científiques presentades a MICRO 2016, la Declaració posa de manifest la urgent necessitat d’acció i de compromís social i polític per frenar la problemàtica creixent dels microplàstics als mars i les costes.

Els microplàstics són partícules de plàstic menors de 5 mil·límetres que es troben pràcticament en tots els mars i oceans del món, així com a les seves costes, inclosos els racons més remots del planeta. N’hi ha de dos tipus, en funció de la font de la qual provenen: els microplàstics primaris, que inclouen abrasius industrials, exfoliants, cosmètics i pellets plàstics emprats en la indústria; i microplàstics secundaris, que provenen d’objectes de plàstic majors de 5 mil·límetres (macroplàstic), que amb l’acció del sol i d’altres fenòmens físics es fragmenten en porcions més petites. Tenen un gran impacte en els ecosistemes marins i s'estudien des de 1970, moment en què es recullen les primeres evidències de les conseqüències ecològiques d’aquests residus. Entre altres problemes, els microplàstics entren a la cadena alimentària a través dels peixos que els ingereixen.

Al mateix document, davant les diferents experiències d’èxit, es planteja la ciència ciutadana, és a dir, la recerca conduïda gràcies a la contribució de persones no especialitzades, com una eina molt valuosa perquè aquesta conscienciació i la presa d’accions siguin efectives. En aquest marc, Observadors del Mar recull dades de presència de plàstics a la costa, útils per a la recerca científica i per a la sensibilització de la societat.

Descarrega’t la Declaració de Lanzarote

 · Obrim 2 projectes nous

16/6/2016 A partir d'avui, els ciutadans que ho desitgin ja poden col·laborar amb dues noves investigacions en curs.

Obrim dos projectes nous, Herbeis marins i Família singnátids, liderats per científics de IMEDEA (CSIC) de Mallorca i el IIM(CSIC) de Galícia.

Fixa't en els reptes d'aquestes investigacions i anima't a participar: la teva mirada és molt valuosa!

 · Feliç dia dels oceans 2016!

8|6|16 - Avui, com cada 8 de Juny, se celebra en tot el globus el Dia Mundial dels Oceans.

Els oceans són el cor del planeta, ens proveeixen d'oxigen i aliment, ajusten el clima i alberguen una enorme diversitat ecològica. No obstant això, la contaminació i l'explotació dels seus recursos suposen un gran impacte per als ecosistemes marins i posen en perill l'equilibri dels oceans.

Sota el lema "Oceans sans, planeta sa", avui reflexionem sobre les conseqüències de les nostres accions sobre el medi marí, i pensem en solucions per al futur.

Lluitem per uns oceans més sans, per un món millor.

Vídeo 'Nature is Speaking. Harrison Ford is the Ocean'

 · Comencen els Observatoris Sentinella andalusos

El primer cap de setmana de Juny vam estar en dos racons d'Andalusia: Roquetas de Mar (Almeria) i La Herradura (Almuñécar). Allí presentem aquesta plataforma juntament amb els projectes Algues invasores i Esponges introduïdes, de mà de Laura Royo (IMEDEA) i Gemma Agell (CEAB), respectivament.

Van ser dos dies intensos i emocionants, on molts amants del mar ens reunim per aprendre i col·laborar junts per conèixer-ho i protegir-ho millor.

Es van engegar els primers Observatoris Sentinella: Aquatours Almeria, CUB-UGR i Aula del Mar de Granada, aquest últim com a centre de contacte de la costa andalusa mediterrània. Des d'aquí els agraïm la seva passió i iniciativa, ara començarem a treballar en l'objectiu d'aquest projecte: establir l'estat actual del mar i conèixer la seva evolució en el temps, amb la finalitat de trobar solucions i actuar per protegir el medi marí.

Aquí pots veure les fotos de les jornades

 · Aquesta setmana som al V Simposi Internacional sobre Proliferacions de Meduses

Del 30 de maig al 3 de juny, l'equip d'Observadors del Mar participarà en el V Simposi Internacional sobre Proliferacions de Meduses, l'esdeveniment més important d'aquesta temàtica i que en aquesta edició se celebra a Barcelona.

En el marc de l'esdeveniment, el nostre equip presentarà un pòster sobre la plataforma, centrant-se en el projecte Alerta Meduses, on es posa en relleu els punts forts de la detecció i seguiment d'aquests animals al mar i a les costes gràcies a la col·laboració ciutadana. Al cartell també es donen a conèixer alguns dels resultats obtinguts amb les quasi 700 observacions que els participants d'aquest projecte han compartit en la nostra plataforma des de 2012.

En la seva cinquena edició, el simposi internacional se celebra per primera vegada a Europa i congregarà uns 250 investigadors de 38 països, amb un programa que inclou 130 presentacions orals i més de 100 pòsters amb la finalitat comuna de comprendre i buscar solucions a un els fenòmens més destacats de les últimes dècades en els oceans, la proliferació de meduses i altres organismes del plàncton gelatinós.

El seu comitè organitzador es compon principalment per científics de l'Institut de Ciències del Mar, la Universitat d'Alacant i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona. L'esdeveniment compta també amb el suport de L'Aquàrium de Barcelona, que posa les seves instal·lacions per a la celebració de l'esdeveniment.

Visitar el lloc web del simposi

Més informació a l'Institut de Ciències del Mar

 · A partir de demà estarem a MICRO2016

23/5/2016 Lanzarote acull a partir de demà el Congrés Internacional sobre Microplàstics. Es tracta de la segona edició d'aquest congrés, després de la trobada 'Micro 2014' que es va celebrar a la ciutat francesa de Plouzané. El tema central és la problemàtica del microplástic en els ecosistemes marins: els tres dias de conferències pretenen abordar el tema de diferents perspectives.

L'equip d'Observadors del Mar presenta el projecte pilot amb les escoles, relitzat en el marc del projecte RecerCaixa. "Community-based Observatories tackling MICROPLASTIC: Spanish schools pilot project based on seawatchers.org" E. Broglio, O. Planells, P. Baztán, M. Vicioso, Cristina Puig, J. Baztán

A més, estarem interactuant amb tots els participants del congrés, amb la idea de acabar de definir la xarxa d'observatoris participatius que vulguin col·laborar amb un mostreig continuat de microplásticos en platges.

Programa complet de MICRO2016

 · Jornades a Andalusia

Aquest Juny no et perdis les Jornades d'Observadors del Mar a Andalusia!

Presentarem la nostra plataforma de ciència ciutadana i aprofundirem en dos projectes científics: Esponges Introduïdes i Algues invasores.

L'organització anirà a càrrec dels Observatoris Sentinella Aula del Mar Cei·Mar UGR, Club Universitari de Busseig Granada i Aquatours Almeria Aventures Submarines, que gestionaran els esdeveniments i les inscripcions per a la immersió.

4 de Juny - Aula del Mar Roquetas, Almeria

5 de Juny - Centro cívic La Ferradura, Almuñécar

Programa:

9:30 - Presentacions: Entrada lliure Esteu tots convidats!

- Plataforma web Observadors del Mar - Elisabetta Broglio, ICM

- Projecto Algues invasores - Laura Royo, IMEDEA

- Projecto Esponges introduïdes - Gemma Agell, CEAB

11:30 - Immersió dirigida: Places limitadesT'hi esperem!

 · La nostra plataforma, en la I Concentració Submarina de la Herradura

La Herradura, Almuñécar (Granada), acull del 13 al 15 de maig la primera Concentració Submarina per a reivindicar la protecció del medi marí. Es tracta d'un gran esdeveniment organitzat per l'entitat de submarinisme i conservació Equilibrio Marino, que inclou un ampli programa d'activitats, amb immersions, conferències i debats, entre altres.

En el marc de la concentració, l'Aula del Mar de Granada, entitat que col·labora amb la nostra plataforma com observatori sentinella, farà una presentació d'Observadors del Mar. Héctor Pula, de l'Aula del Mar, explicarà els objectius i expectatives del nostre projecte de ciència ciutadana el dissabte, 14 de maig, a les 18:15 hores.

Més informació: Programa de la concentració en el lloc web d'Equilibrio Marino

 · Gran cloenda del projecte "Ciència ciutadana a les escoles" en Cosmocaixa.

5/5/2016 | Avui tanquem amb una jornada molt emocionant en Cosmocaixa Barcelona, el projecte "Ciència ciutadana: educació i recerca" finançat per RecerCaixa, en el qual vam participar amb altres 4 projectes de ciència ciutadana (BPath, Rio.net, Mosquit Alert, Flora Urbana i Al·lèrgies).

Més de 500 alumnes de secundària van participar en aquesta prova pilot implicant-se durant dos mesos en la recerca científica de diferents àmbits.

En el cas d'Observadors del Mar, dues escoles de Badalona (Enric Borrás i Maristas) van implicar a un centenar d'alumnes en la recollida de dades de micro y macro plàstic a la platja, per al projecte Plàstic 0. Durant la jornada, els alumnes van presentar la seva experiència i els seus resultats davant dels altres participants, en un espai-Fira expressament dissenyat per a això.

Els científics del projecte ens hem quedat absolutament impressionats amb el treball fet per a les escoles, i l'èxit d'aquest pilot ens anima a seguir avançant en aquest sentit.

Podeu veure els resultats dels alumnes de l'escola Enric Borrás en la seva pàgina web.

O llegir l'informe final del projecte aqui.

 · Participem al 2n Workshop sobre Marine Litter en Bcn

3/5/2016 Avui hem participat al segon Workshop d'experts en Marine Litter organitzat per a l'Agencia de Residus de Catalunya, al Port de Barcelona.

L’objectiu del taller era posar en contacte experts sobre aspectes concrets de l’escombraria marina per tal que es generin sinergies entre els participants i es doni resposta a les carències o necessitats detectades en els seus àmbits corresponents. Les taules de treball van tractar dos aspectes relacionats amb l’escombraria marina: 1) Les vies d’entrada d’escombraria marina més importants 2) El top10 dels residus trobats a les platges: com actuar per prevenir la seva generació i donar-los un valor com a recursos en el marc de l’economia circular. Cada expert va proposar actuacions concretes per a resoldre, afrontar els reptes i prevenir o reduir els residus relacionats amb el seu àmbit.

L'Elisabetta Broglio, coordinadora del projecte Observadors del Mar, va ser la moderadora d'una de les 4 taules de treball del workshop. Va ser una trobada molt interessant i vam poder explicar en nostre projecte pilot de seguiment de microplàstic que hem fet amb les escoles, i el seu plantejament de futur. També es va comentar la nostra col·laboració amb el Projecte MARVIVA.

Aquest grup de treball seguirà avançant per una millora de la gestió d'aquesta problemàtica.

 · Nova observació d'un peix globus tòxic a Itàlia

25/4/2016 | El passat 15 d'abril s'ha recollit a les costes italianes un exemplar de peix globus de la espècie Lagocephalus sceleratus. Aquesta espècie és altament tòxica: va entrar a la Mediterrània a través del Canal de Suez en 2003 i ha estat responsable de la intoxicació alimentària severa (incloent alguns pocs casos fatals) en països com Grècia, Xipre, Turquia, Líban, Israel, Egipte. La toxina manté el seu efecte fins i tot després de la cocció i el peix no va consumit en cap cas.

Des de la nostra plataforma seguim treballan en la xarxa de detecció en coordinació amb les autoritats italianes i d'altres països. Pots veure el video de ISPRA d'aquesta ùltima captura aqui.

També pots veure el mapa dels avistament d'aquesta espècie al nostre portal a partir de la FITXA de l'observació.

 · Comencem una col·laboració amb MARVIVA

1/4/2016 Els pescadors són un col·lectiu molt important per a la nostra plataforma i volem seguir fomentant la seva participació en els projectes científics. Per això, hem proposat ser la cara visible de MARVIVA, un projecte de la Agència de Residus de Catalunya i la Confraria de Pescadors de Barcelona, que treballa per recollir i classificar les escombraries que capturen els pescadors a les seves xarxes amb la finalitat de reunir dades per conèixer amb detalls la seva composició i dissenyar una estratègia perquè aquesta no arribi al mar.

Les dades de MARVIVA es publicaran en la nostra plataforma perquè es conegui l'envergadura d'aquesta problemàtica.

Si ets pescador, i reculls escombraries amb la teva xarxes, fes-li una foto i puja-la a la web! Comptem amb la teva ajuda!

Saber més sobre el projecte MARVIVA

 · Xerrada de presentació del projecte a Granada

8/3/2016 Presentació del projecte dins del "El conocimiento del Mar” organitzat per l'Aula del Mar de la Universitat de Granada.

"Observadores del mar: objetivos y expectativas de un proyecto de ciencia ciudadana para la investigación marina" a càrrec d'Elisabetta Broglio

11 h. Salón de Grados de la Facultat de Ciencias de la Universidad de Granada.

Programa sencer del Cicle de conferències

 · JORNADA D'OBSERVADORS DEL MAR centrada en el PROJECTE “ESPONGES INTRODUÏDES”

23/2/2016 El dia 5 de Març de 2016, el Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) i l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona (ICM-CSIC) organitzen un matí de formació en el marc de la plataforma de ciència ciutadana Observadors del Mar.

La trobada servirà per donar a conèixer el projecte ESPONGES INTRODUÏDES que demana la col·laboració ciutadana per determinar la distribució de dues espècies d'esponges introduïdes a la Meditarrània, Hemimycale columella i Paraleucilla magna, i així participar en la recerca en l'àmbit del projecte Marsymbiomics www.marsymbiomics.es mitjançant aquest portal.

La trobada tindrà lloc a Blanes durant el matí del dia 5 de març i constarà d'unes xerrades amb experts i una immersió, en col·laboració amb el Centre de Busseig Blanes-sub. (Activitat gratuïta, consultar condicions i tarifes per a la immersió al programa)

Per inscriure't, emplena el següent formulari i llest! PROGRAMA I INSCRIPCIÓ

 · En marxa la campanya de seguiment del peix globus a les nostres costes

1/2/2016 Observadors del Mar, l’Institut de Ciències del Mar (CSIC), la Direcció General de Pesca i Afers Marítims de la Generalitat de Catalunya i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries es coordinen per dur a terme la campanya de seguiment i sensibilització del peix globus en aigües del litoral espanyol.

L’esforç conjunt ha permès la publicació del cartell informatiu, adreçat principalment a pescadors, amb què les entitats alerten de la possible presència d’aquests animals i detallen els passos que cal seguir en cas que es trobi algun exemplar. Per donar difusió a aquesta campanya, s’han distribuït 6.000 cartells a ports, confraries i clubs de pesca esportiva de Catalunya, i en un futur, el cartell es traduirà al castellà i es distribuirà a altres comunitats autònomes.

L’objectiu del cartell és aconseguir que en el cas que els pescadors capturin un exemplar de peix globus, el guardin i avisin la Direcció General de Pesca. L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, per la seva part, recollirà l'exemplar i estudiarà la seva toxicitat. Finalment, l’Institut de Ciències del Mar s’encarregarà de verificar l’espècie i incloure-la en la plataforma Observadors del Mar, on es descriuran la localització geogràfica i altres detalls de la troballa.

Descarrega't el díptic

Descarrega't el cartell

 · L’ISPRA i Observadors del Mar col·laboren per a la campanya de seguiment del peix globus

15/12/2015 L’"Istituto Superiore per la Protezione i la Ricerca Ambientale", ISPRA, emprèn una nova campanya de seguiment i sensibilització de l'espècie tòxica i invasora de peix globus Lagocephalus sceleratus, en col•laboració amb la Direcció general de Pesca Marítima i Aqüicultura, el Departament de Pesca Maritima de la Captinanía de Port i Observadors del Mar.

Lagocephalus sceleratus és una espècie pròpia del mar roig que en el 2003 va ser detectada per primera vegada en aigües del Mediterrani oriental. En el 2014 aquest peix, mortal per al seu consum alimentari i perillós per la seva mossegada, es va detectar per vegada primera en costes espanyoles gràcies a un participant d'Observadors del Mar.

Ara, ISPRA, des d'Itàlia, ha emprès una nova campanya informativa per intensificar el seguiment d'aquesta i altres dues espècies de peix globus autòctones, Lagocephalus lagocephalus i Sphoeroides pachygaster. Les dades recollides pels ciutadans italians, es publicaran en la pàgina d'observadorsdelmar.cat i entraran a formar part de la base de dades mediterrània d'aquestes espècies.

 · Jornada de co-creació i lliurament de premis a Palma de Mallorca

12/12/2015 El proper 19 de desembre organitzem conjuntament al Projecto "Ojo a las invasoras" de IMEDEA un matí de ciència ciutadana a Palma de Mallorca.

Dia: 19/12/2015

Lloc: Club Nàutic Portitxol. Recinto de Vela. Passeig Bartomeu Barceló i Mir, 2, Es Portixol

1. A les 11h, taller de co-creació Ojo a las invasoras i Observadors del mar. Tant si ets com si no ets observador, necessitem la teva opinió. Et convidem a crear amb nosaltres la millor estratègia per a aquests projectes. La teva mirada és molt valuosa!

2. A les 12h Lliura de premis del concurso "Flora invasora" i "Observadors del Mar". Els observadors que hagin registrat observacions de Flora invasora (i altres espècies invasores) en la plataforma, entren en un concurs amb suculents premis en vals regalo en la tenda de ISURUS-Diving Center. (tens fins al dijous 17 a les 12h per registrar més observacions!!)

3. A les 12:30 h Pica-pica.

S'agraeix confirmació d'assistència (pe. 1 observador + 3 familiars) a ojoinvasoras@gmail.com (per qüestions logístiques). Si coneixeu a algú persona a la qual pugui interessar-li participar en el Taller de co-creació podeu passar la informació.

Agraïm el patrocini de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) -MINECO, la Conselleria de Medi Ambient de les Illes Balears, a l'Aula de la Mar per cedir-nos l'espai i a tod@s els que heu col·laborat d'una o una altra manera amb el projecte. Gràcies a tots.

 · Observadors del Mar al programa Latituds de Canal 33

15/11/2015 El passat dia 12 de novembre es va emetre pel Canal 33 un reportatge sobre la cogestió pescquera i la ciència ciutadana. SI no l'heu vist, el podeu trobar en aquest enllaç

 · Xerrada de presentació del projecte a Valencia

19/11/2015 Presentació del projecte dins del "Cicle de Conferències Parlem del Mar” organitzat pel Grup d’Estudiants de Biologia Marina Bioblau, de la Universitat de València.

"Observadores del mar: objetivos y expectativas de un proyecto de ciencia ciudadana para la investigación marina" a càrrec d'Elisabetta Broglio

18:30 h. Aulari Interfacultatiu del campus del Burjassot-Paterna Aula AF-13

Cartel

 · Visita al vaixell oceanogràfic García del Cid

2/11/2015 Els dies 3 i 4 de novembre a la tarda, el vaixell oceanogràfic García del Cid ofereix visites guiades a qui tingui interès per conèixer el dia a dia d'una embarcació que duu a terme recerques científiques pel Mediterrani, el Cantàbric i zones de l'Atlántico.

La tripulació del buc atendrà les visites, que es realitzaran en tres torns tots dos dies: a les 17:00, a les 18:00 i a les 19:00.

La inscripció és imprescindible. Per realitzar-la, escriure un missatge de correu electrònic a l'adreça reservas@icm.csic.es amb l'assumpte "CID".

Apunta't!

 · Observadors del Mar participa al Barcelona Citizen Science Safari

28/10/2015. Presentació del projecte Observadors del Mar durant el Barcelona Citizen Science Safari

Platja de la Barceloneta. H 16:00

En el marc de la III ECSA (European Citizen Science Association) Assembly que es porta a terme a Barcelona.

Més informació

 · Xerrada de presentació del projecte a Cadis

2/10/2015. Xerrada a càrrec de Pere Abelló sobre el projecte Observadors del Mar.

Universitat de Cadis. H 12:00

En el marc de: Ciclo CEIMAR Conferencias de Excelencia

Pòster

 · Taller: 2nd CENS DE PEIXOS INDICADORS DE CANVI CLIMÀTIC a les Illes Medes

3 d'octubre 2015 | A càrrec de Ernesto Azzurro (Responsable projecte Peixos invasors i membre del CIESM Tropicarl Signal Program, Italia).

10:00 h Conferència. "Evaluando la abundancia de peces indicadores". Entrada lliure.

14:00 h Part pràctica. Sortida en vaixell a les Illes Medes. Farem un cens per a evaluar la presència de peixos indicadors de canvi climàtic. Ès realitzarà amb ampolles d'immersió. Cal portar material de busseig. Aquesta part té un cost associat de 17 € (per inscripció i detalls veure Pòster)

18:00 h Conferència (dirigida especialment a pescadors). "¿Hay nuevas especies en nuestro mar?". Entrada lliure.

Organitza: Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes, i el Baix Ter i Observadors del Mar. Col·labora: Club Nàutic Estartit

 · Xerrada de presentació del projecte a Begur

12/09/2015. Xerrada a càrrec de Elisabetta Broglio sobre el projecte Observadors del Mar.

Cinema Casino, Begur. H 19.

En el marc de Begur Sotaigua Programa complert

 · Taller: OBSERVACIÓ DE PEIXOS I CRANCS a Torredembarra

24-26 de juliol |Torredembarra TALLER OBSERVACIÓ DE PEIXOS I CRANCS (Pòster). Desena edició. Activitat voluntària i gratuïta.

24 de juliol, divendres 19.30 h.Lloc: Sala de Reunions del CASAL MUNICIPAL C/Capella 6 1er. pis. A càrrec de Pere Abelló, de l’Institut de Ciències del Mar i Iris Gual, biòloga, estudiosa del fons marí de la platja del poble. Part teòrica. Utilitzarem el llibret submergible Peixos i altra vida marina de la platja de Torredembarra, publicat pel Centre d’Estudis. Es podrà adquirir en el moment de l’activitat. Entrada lliure.

26 de juliol, diumenge, 10 h. Platja davant de Plaça de l’església de Baix a Mar. Part pràctica. Només cal portar ulleres, tub i peus d’ànec. Ens acompanyaran Pere Abelló i Iris Gual, que el dia abans hauran explicat les característiques per identificar-los.

Els RESULTATS d'aquest taller estàn plasmats en aquest document PDF

 · Obrim un nou projecte: FLORA INVASORA

15/6/2015 Avui obrim oficialment un nou projecte a Observadors del Mar. Gràcies a una col·laboració amb l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats -IMEDEA (CSIC-UIB) i el suport de la Fundación Española por la Ciencia y la Tecnología (FECYT), a partir d'avui els ciutadans poden assenyalar a través de la nostra web albiraments d'espècies de flora invasora en el Mediterrani. L' equip científic darrere d'aquest projecte inclou investigadors de IMEDEA i del CEAB de Blanes, i serà el responsable de validar les observacions rebudes i donar respostes als ciutadans.

Llegeix els objectius del Projecte FLORA INVASORA i consulta la web d’IMEDEA Ojo a las Invasoras i assabenta't del programa d'accions divulgatives específiques que es van a organitzar per als diversos públics en Balears aquest estiu.

Donem la benvinguda a aquest nou projecte i us animem a participar!

 · Es tanca el Projecte Esponges Amenaçades

8/6/2015 Amb 162 observacions rebudes, tanquem aquesta setmana el Projecte Esponges Amenaçades. Durant el període que va estar obert, ens heu ajudat molt! No heu observat mortalitats en massa i els pocs casos de mortalitat d'exemplars observats, en cap cas, van afectar una proporció rellevant de la població. Aquests resultats coincideixen amb els que han obtinguts els investigadors en la seva recerca, i és per això que han decidit tancar aquest projecte. Llegiu la carta que us han escrit!

Moltes gràcies a tots

L'equip d'Observadors del Mar

 · Ampliem el projecte GORGÒNIES!

20/5/2015 El projecte Gorgònies en Perill es transforma en ATENCIÓ CORALLS amb l’objectiu d’ampliar el nombre d’espècies objectiu. A part de les espècies que ja es troben en el projecte, s’inclouen les següents espècies de cnidaris mediterranis: el corall Cladocora caespitosa, el fals corall negre Savalia savaglia i el corall Astroides calycularis, a més de dues espècies de coralls invasors: Oculina patagonica i Oulastrea crispata.

Anar al projecte: ATENCIÓ CORALLS

 · Comença un pla coordinat de detecció del peix globus a les costes espanyoles

24/2/2015 Al Mediterrani occidental s’han descrit dues espècies de peixos globus (Tetraodontidae), el Lagocephalus lagocephalus i Sphoeroides pachygaster. Ambdues espècies són escasses i mai han estat objecte de pesca i comercialització, que està expressament prohibida per la Unió Europea a causa de l’alta toxicitat d’algunes de les espècies de la família Tetradontidae.

En la mateixa família hi ha una espècie, el Lagocephalus scelaratus que és molt tòxica (en molts casos el consum de la seva carn pot provocar la mort) i altament invasiva. Aquesta va entrar al Mediterrani pel Canal de Suez l’any 2003 i actualment ha ocupat tot el Mediterrani Oriental on pot arribar a ser molt abundant. En els últims anys ja s’ha detectat com espècie establerta a Tunísia i a Sicília i recentment a la web d’Observadors del Mar ens ha arribat una observació d’un exemplar suposadament trobat entre les costes d’Eivissa i Dènia.

És per això que des d’Observadors del Mar hem impulsat un acord de col·laboració amb 3 institucions, per tal d'establir una xarxa de detecció d’exemplars de peixos globus. La Direcció General de Pesca de la Generalitat de Catalunya avisarà als pescadors de la importància de la detecció i identificació d'aquesta espècie i els hi demanarà que portin els exemplars a les confraries, l’Institut d'investigació i Tecnologia Agroalimentaria (IRTA) recollirà els exemplars i estudiarà la toxicitat de totes les espècies d’aquesta família, i l’Institut de Ciècnies del Mar (ICM- CSIC) farà la correcta identificació i construirà el mapa de distribució d’aquestes espècies al web d'Observadors del Mar.

Els científics estem interessats en totes les espècies d’aquesta família, per la qual cosa demanem a tots els ciutadans que col·laboreu que ens feu arribar les vostres observacions! MOLTES GRÀCIES!

 · Ja tenim el primer calendari d'Observadors del Mar!

7/1/2015 Amics observadors,

ja us podeu descarregar el calendari 2015 d'Observadors del Mar. Gràcies a tots els que heu proporcionat les fotos i les observacions! La mida òptima per a imprimir és 40*60 cm

Descarrega PDF (10 Mb)

 · Bon Any!

31/12/2014 L'equip d'Observadors del Mar us desitja un molt bon any 2015! Amb una targeta dissenyada pel nostre expert en peixos mediterranis, Toni Lombarte.

Veure

 · Nou avenços en el seguiment de l'arribada del peix globus a les costes espanyoles

25/11/2014 Hem rebut una observació que indicaria que el peix globus, Lagocephalus sceleratus, podria haver arribat a les nostres costes. Aquesta noticia és important, ja que no es tenia constància de la seva presència a les costes espanyoles. Aquesta espècie ve del Mar Roig, és invasora i molt tòxica si ingerida. Als Matins de TV3 van entrevistar el nostre expert Toni Lombarte que parla de la importància d'una correcta identificació (hi ha més espècies de la mateixa família no tan tòxiques), de la funció de les Col·leccions Biològiques de Referència de l'ICM i de les eines que ofereix aquesta web.

Pots veure l'entrevista en aquest enllaç

 · Entrevista a l'expert en RAC1

Podeu tornar a ascoltar la entrevista que li van fer el 13/11/2014 a Versió RAC1 a Toni Garcia, responsable projecte Peixos Mediterrànis aqui

 · Xerrada al Museu Marítim de Barcelona

25/11/2014. Xerrada a càrrec de Pere Abelló sobre el projecte Observadors del Mar. Sala d'Actes del Museu Marítim de Barcelona. H 18.

En el marc del Barcelona Underwater Festival Programa complert

 · Trobada de ciutadans i científics a Cosmocaixa

12 novembre| Apunta't a la trobada i participa! PLACES ESGOTADES

Trobada de ciutadans i científics per a avaluar els primers resultats del projecte Observadors del Mar i plantejar estratègies per l'any 2015.

OBSERVANT EL MAR AMB ELS ULLS DELS CIUTADANS

19 H, COSMOCAIXA, BARCELONA, AFORAMENT LIMITAT, INSCRIPCIÓ GRATUÏTA

PROGRAMA:

19:00 h El Projecte Observadors del Mar: resultats i novetats. A càrrec de Joaquim Garrabou i Elisabetta Broglio

19:20 h Taula rodona: On som i cap on anem? Diàleg entre ciutadans i científics

Macarena Marambio- Responsable projecte Alerta Meduses; Antoni García- Responsable projecte Peixos indicadors de canvi climàtic; Oscar Sagué- IFSUA associació per a la promoció, defensa i difusió de una pràctica responsable de les activitats subaquàtiques, col·laborador del Projecte; Mauricio Pulido- Plataforma de Pescadores artesanales MedArtNet, para una pesca responsable y sostenible; Isabelle Bonhoure- Oficina de Ciència Ciutadana de Barcelona i OpenSystems; Modera: Josep Maria Gili, investigador a l’Institut de Ciències del Mar i responsable del projecte El Mar a Fons

20:00 h Petit refrigeri

No t'ho perdis, participa! T'esperem amb una sorpresa :)

L'equip d'ODM

 · Totes del presentacions d'aquest estiu!

Les fotos de les activitats i tallers d’aquest estiu és poden consultar en aquest enllaç

19 de octubre| Pòster

L'Estartit: tallers de mostreig científic per a bussejadors. Projecte Peixos indicadors de canvi climàtic. Organitzat en col·laboració amb el Parc Natural del Montgrí, les Illes medes i el Baix Ter

20 de setembre | Pòster

Llançà: tallers de mostreig científic per a bussejadors. Col•laboració amb els projectes Gorgònies en perill, Peixos invasors i Peixos mediterrànis.

26 de juliol | Pòster Meduses | Pòster Peixos |

Port Adriano Calviá, Mallorca 11:00 - 15:00 h seu de Mar Balear Dive Center. Tallers familiars pel projecte medusa (obert a tothom). 16:00-20:00 h xerrada i tallers de mostreig científic per a bussejadors pels projectes peixos invasors i peixos mediterrànis.

12 de juliol | Pòster

L’Ametlla de Mar, Castell de Sant Jordi d’Alfama, 11:00-15:00 h. Tallers familiars pel projecte medusa.

13 de juliol | Pòster

L’Ametlla de Mar, Castell de Sant Jordi d’Alfama i platja. 11:00-15:00 h Xerrada i talleres familiars sobre els projectes Peixos mediterrànis i Crustacis. Sortida al mar (snorkel) per a la identificació de peixos i crancs del litoral.

21 de juny

Marina del Este, La Herradura (Andalucía), XXVI Campeonato de Fotografía Submarina Caza Foto Sub en Apnea, organizado por la Federación Andaluza de Actividades Subacuáticas 11:00-14:00 h inmersió i tallers de mostreig científic per a bussejadors pel projecte Gorgònies en perill. 19:00 h Presentació del projecte

19 de juny | Pòster

Barcelona, 12:00 h, Facultat de Biologia UB Departament d'Ecologia. Presentació del projecte.

15 de juny

Badalona Festa del Mar, 10:00 - 15:00 h, Passeig Marítim. Tallers familiars pel projecte medusa

14 de juny

Barcelona, Festa de la Ciència i Tecnologia, carpa Franklin, Parc de la Ciutadella, 11:00 - 14:00 h. Tallers familiars pel projecte medusa

12 de juny

Barcelona, CCCB, 19:00 h en el marc de la exposició Big Bang Data, Ciència ciudadana: les dades a les nostres mans. Presentació del projecte

11 juny

Barcelona Centre Cultural el Born i Museo Picasso, 18:00 h en ocasió del Barcelona Citizen Science Day. Presentació del projecte

4 juny

Menorca, Ajuntament de Maó. 19:00 h. Presentació del projecte en el marc de Ciudad Ciencia

17 de maig | Pòster

Málaga, Salón de Actos del Centro Náutico del Puerto Deportivo de Benalmádena, 12:00 h

15 de maig | Pòster

Palma de Mallorca, Palma Aquarium, 19:00 h. Presentació del projecte · 21/3/2014. Organitzem la presentació del projecte a Balears i Andalusia!

Aquest any 2014 la FECYT ens ha concedit una ajuda per difondre el projecte a tota Espanya.

En aquests dies estem organitzant unes presentacions del projecte a Balears i Andalusia, per al proper mes de maig.

Aviat us donarem més detalls sobre les dates!!

 · 28/2/2014 Para todos la 2 parla d'Observadors del Mar

En la seva secció dedicada a a conèixer webs i aplicacions informàtiques de l'àmbit de la solidaritat i el consum, Para todos la 2 parla aquesta setmana del projecte Observadors del MarAquí el vídeo (minut 2:50)

 · 24/1/2014 Estrenem nou projecte: PLÀSTIC 0

Actualment, més del 60% dels residus que s'acumulen als oceans i les costes del planeta són plàstics.

Tortugues marines, aus, cetacis i altres mamífers marins són víctimes de l'ús que fem del plàstic.

Ajuda'ns a localitzar i classificar els plàstics que trobes! Més informació aqui

 · L'Institut de Ciènces del Mar us desitja bones festes i molt bon any 2014!

L'Institut de Ciènces del Mar us desitja bones festes i molt bon any 2014!

Més novetats al nou butlletí de la web ICMDivulga

 · 22/11/2013 Fotos de les portes obertes a l'Institut de Ciències del Mar (CSIC)

Els dies 19 i 20 de novembre 2013 es van celebrar les porrtes obertes l nostre centre. Més de 500 persones ens van visitar!

Pots veure algunes fotos de l'esdeveniment a la web ICMDivulga www.icm.csic.es/icmdivulga

 · 16/9/2013 Observadors del Mar a TV3! Reportatge sobre la jornada de formació del maig 2013

Amics, amigues

ja s'ha emés el reportatge de TV3 sobre la jornada de formació que vam fer al maig pels projectes "gorgònies en perill" i "peixos indicadors de canvi climàtic". Si no l'heu vist, el podeu trobar en aquest enllaç:

http://www.tv3.cat/pprogrames/elmediambient

 · 9/8/2013 Medjelly: una aplicació mòbil per saber si hi ha meduses a la platja.

La app gratuïta MedJelly, desenvolupada pels científics de l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) responsables del Projecte Alerta Meduses,en col·laboració amb la Mediterranean Science Comission, ja està disponible per iPhone i Android. Gràcies a aquesta aplicació, els ciutadans poden consultar la presència de meduses a les platges de Catalunya en temps real. L'aplicació funciona gràcies a la col·laboració entre l'ICM i els ajuntaments catalans, els serveis de salvament i socorrisme, Creu Roja i Pro-Activa. Aquesta eina permet saber nom i característiques de les espècies presents a la platja i dóna informació sobre què fer en cas d'una picada.

Disponible en el App Store i també a la web www.medjelly.com

 · 19/7/2013 Qui són els nostres col·laboradors més actius?

S'ha acabat el primer any d'OdM i ja tenim la llista dels 5 col·laboradors amb més observacions. Són Salvador García, Juan Antonio Torres, Manel Bolivar, Oscar Pauner i Pablo Ruíz. Veure perfils i dades

Moltes gràcies!!

Us desitjem a tots un estiu molt profitós i molt feliç.

No deixeu d'enviar-nos les vostres observacions d'aquest estiu!!!

 · 19/6/2013 Informe de resultats obtinguts durant el primer any d'OdM!

Observadors del Mar ja porta un any funcionant! Hem preparat un primer informe de resultats obtinguts durant aquest periòde.

El poderu trobar a l'apartat Documents de la web.

 · 15/05/2013 Primera sortida de formació amb els científics!

El dia 11 de maig 2013 vam fer la primera formació sobre l’aplicació de protocols de mostreig, a l'Estartit!

Gràcies a tots els que heu participat i esperem que aquesta col·laboració sigui profitosa per tothom.Veure les fotos

 · Butlletí Novetats de l'Institut de Ciències del Mar (Maig 2013)

Ja està aquí el butlletí de novetats de l'ICM! Butlletí ICMDivulga nº13

 · 27/03/2013 Vols conèixer com funciona una expedició científica a l’oceà?

A la pagina de divulgació de l’Institut de Ciències del Mar (ICMDivulga) estem publicant el blog de la campanya oceanogràfica SPURS. Aquesta, que va començar el dia 16 març 2013 a bord del vaixell Sarmiento de Gamboa, es part de l’experiment internacional SPURS (Salinity Processes in the Upper ocean Regional Study) que estudia els processos oceanogràfics responsables de la formació i manteniment del màxim de salinitat en el centre del gir subtropical de l’Atlàntic Nord.

El projecte inclou un treball de camp intensiu amb instrumentació d’última generació, utilització de mesures de salinitat des de satèl·lit i models numèrics de simulació. Al llarg de la crònica de la campanya podreu comprovar com és la vida a bord, com es treballa i com es viu, així com alguns dels resultats que s'han anat obtenint.

Per seguir el blog podeu anar a l’enllaç: http://www.icm.csic.es/icmdivulga/ca/campana-spurs.htm

 · 31/01/2013. Any internacional de la cooperació en l'esfera de l'aigua.

Dimarts passat 29 de gener 2013 s'ha obert oficialment l'Any Internacional de la Cooperació en l'Esfera de l'Aigua 2013. El CSIC i Aqualogy han signat un acord per desenvolupar conjuntament un programa d'activitats de divulgació sota el lema “Som aigua. Ciència i coneixement per a un accés universal”.

Més informació: www.agua2013.es

 · 20/12/2012 Obrim la galeria de fotos i us desitgem un Bon Any 2013!

Amigues i amics d’OdM,

us desitgem un molt bon any 2013, ple de projectes i il·lusió.

Obrim en aquests dies una galeria amb les millors fotos que ens heu enviat, i esperem poder seguir ampliant-la gràcies a la vostra col·laboració.

Fins a l'any que ve!

Els investigadors del projecte OdM

www.observadoresdelmar.es/galeria.php

 · 28/11/2012 Portes obertes a l'ICM 2012: les fotos

Els dies 20 i 21 de novembre, coincidint amb les Setmana de la Ciència, hem obert les portes de l'Institut de Ciències del Mar (CSIC) al públic general i escolar.

Les fotos de l'esdeveniment estan ara al web ICMDivulga.

www.icm.csic.es/icmdivulga/ca/semana-de-la-ciencia.htm · 31/10/2012 Vols conèixer l'Institut de Ciències del Mar? Vine a les portes obertes 2012!

Hola Observadors,

els dies 20 i 21 de novembre, coincidint amb les Setmana de la Ciència, oferim l'oportunitat de conèixer nostre el centre al públic general i escolar. Durant els dos dies de portes obertes serà possible visitar algunes instal·lacions i participar en tallers.

Podeu trobar el programa complet d'activitats a la nostra pàgina web de divulgació ICMDivulga: www.icm.csic.es/icmdivulga. La reserva és obligatòria.

Aprofitem per informar-vos que ja ha sortit el 12º Butlletí de novetats de l’ICM. Si us interessa rebre-ho periòdicament, us podeu fer subscriptors, enviant un correu electrònic a icmdivulga@icm.csic.es.

Us hi esperem!

 · 8/10/2012 Estrenem nou projecte, PEIXOS MEDITERRANIS

Hola Observadors,

vista la gran quantitat d'observacions que ens heu enviat sobre peixos, hem decidit obrir un altre projecte per separar les observacions d'espècies invasores de les típiques del Mediterrani.

Us aconsellem que entreu en la part de descripció de projecte, on trobareu les espècies de les quals ens interessen dades i l'objectiu de tots dos projectes. A través d'aquest projecte recollim dades d'espècies comunes, espècies rares, espècies indicadores de canvi climàtic i dades històriques.

Incorporem a dos nous editors, Domingo Lloris i Antonio Lombarte, investigadors especialitzats en la classificació i ecologia dels peixos del Mediterrani, que validaran les vostres fitxes. Sobretot, us recordem la importància de posar una foto, si la teniu.

Esperem que us agradi! Projecte Peixos Mediterranis

 · 20/09/2012 Propera obertura de 3 nous projectes i d'una galeria de les vostres millors fotos

Benvolguts observadors, abans de res, gràcies per enviar-nos tanta informació!! En aquests moments estem elaborant uns petits informes amb els primers resultats d'aquest estiu.

Us comuniquem també que som a punt d'estrenar tres nous projectes en els quals podreu col·laborar (“Peixos Mediterranis”, “Cetacis” i “Tortugues”) i una galeria d'imatges on apareixeran les millors fotos que ens heu enviat (la foto de la noticia, és de Juan Antonio Torres Balaguer).

L'estiu s'acaba…però la nostra labor segueix: comptem amb la vostra col·laboració!

 · 22/08/2012 Arribada massiva de Phyllorhiza punctata al delta de l'Ebre

Els investigadors de l’ICM troben centenars de milers d'individus de Phyllorhiza punctata en la badia dels Alfacs, delta de l'Ebre. Fa dos anys els mateixos científics van albirar un sol exemplar d'aquesta espècie invasora (prové de l'oceà Pacífic), al costat de molts exemplars del ctenòfor invasor Mnemiopsis leidyi, la densitat del qual és aquest any també molt important, arribant (fins a 500 larves per metre cúbic). Els científics alerten que l'ecosistema no està preparat per a aquesta doble invasió: ambdues espècies són grans depredadors del plàncton i també d'ous i larves d'altres espècies, i és possible que la seva invasió generi uns desequilibris greus i difícils de preveure, per la qual cosa reclamen un pla de gestió urgent perquè en determinades circumstàncies els efectes podrien ser molt destructius.

Has vist algun exemplar? Fes-nos arribar la teva observació!

 · 19/07/2012: Aprofita l'estiu per col·laborar! Es busca a Pelagia noctiluca

Les investigadores del projecte medusa estan buscant exemplars de Pelagia noctiluca per poder seguir amb les seves investigacions sobre el cicle de vida i l’ecofisiología d'aquesta espècie. Aquesta espècie sol ser molt freqüent en les costes a partir de finals de juliol, així que si l'albireu us agrairíem que contactéssiu urgentment amb elles (a través del correu del grup medusa) perquè acudeixin a recollir-la i puguin seguir amb l’investigació en els aquaris de l’ICM. Moltes gràcies!!

 · 09/07/2012: Llegan a nuestra web las primeras observaciones del Mediterràneo Oriental.

Se trata de observaciones de especies lesepcianas de peces, así se definen las especies del mar Rojo que entran en el Mediterráneo por el Canal de Suez. Algunas de estas especies (como por ejemplo el pez corneta, la Fistularia commersonii) ya se pueden ver también en el Mediterráneo Central y Occidental. La noticia de su presencia ha sido publicada este mismo año en revistas científicas.

La foto hace referencia a la publicación de Bariche, M. (2012). “Recent evidence on the presence of Heniochus intermedius (Teleostei: Chaetodontidae) and Platycephalus indicus (Teleostei: Platycephalidae) in the Mediterranean Sea.” BioInvasions Records 1, 53-57.

 · 17/06/2012: presentació del portal en la Festa de la Ciència de Barcelona

El cap de setmana vinent se celebra a Barcelona la sisena edició de la Festa de la Ciència, en el Parc de la Ciutadella. L'equip d'OdM presenta el portal als ciutadans el diumenge 17 de juny, a les 13:45 en l'Espai 4, dedicat interament al Mar.

Programa de la Festa

 · 8 de juny: Dia Mundial dels Mars i Oceans

Cada any, el 8 de juny, es celebra el World Oceans Day.

Aquest any, amb el web d'Observadors del Mar, compartim amb vosaltres algunes de les preguntes que ens fem els científics que ens dediquem a l'estudi del mar.

Col·labora i suma't a nosaltres! Tots juguem un paper important en la conservació dels oceans.

 · 11 dies, 100 observacions!

Tan sol 11 dies després de la seva obertura, el web OdM ha rebut ja 100 observacions!

Agraïm als 43 observadors inscrits la seva dedicació i el seu interès. De moment, els projectes amb més observacions són els de meduses, peixos invasors, gorgònies i esponges.

Us recordem que podeu veure les fitxes assignades a cada projecte al mapa interactiu.

Seguim millorant la web gràcies als vostres comentaris, així que us animem a escriure'ns en cas de dubtes a la nostra adreça de contacte.

 · El web "Observadors del mar" comença a rebre informacions!

En una setmana us heu apuntat 28 persones: gràcies!

Estem analitzant els vostres comentaris intentat resoldre els problemes que heu detectat.

Us demanem una mica de paciència. Si teniu més comentaris ens podeu escriure a la nostra adreça de contacte.

Fins aviat!

 · Observadors del mar entra en fase "test": col·labora!

Benvinguts al nou web de “Observadors del mar”! Aquest mes de maig 2012 demanem als usuaris que ens ajudin a "testar” el web fent observacions, i que ens envien els seus comentaris el més aviat possible.

Si t'interessa formar part d'aquest grup-test, apunta't!

Agraïm tots els vostres suggeriments a la nostra adreça de contacte.

 · Xerrada a la seu de la FECDAS

El dia 11 d'abril 2012 a les 20h es va presentar el projecte "Observadors del Mar" a la seu de la FECDAS, la Federació Catalana d'Activitats Subaquàtiques (Moll de la Vela, 1 -Zona Forum- Sant Adrià de Besòs, Barcelona).

Durant la xerrada, dirigida a voluntaris submarinistes, es va mostrar el funcionament del web i els objectius de la iniciativa amb l'objectiu de captivar als assistents amb el projecte.

Actualitat

Mapa de les observacions

El nostre portal web web utilitza 'cookies' amb la finalitat de millorar l'experiència de l'usuari. Més informació aquí. [ Tancar ]