Actualitat

 · A partir de demà estarem a MICRO2016

23/5/2016 Lanzarote acull a partir de demà el Congrés Internacional sobre Microplàstics. Es tracta de la segona edició d'aquest congrés, després de la trobada 'Micro 2014' que es va celebrar a la ciutat francesa de Plouzané. El tema central és la problemàtica del microplástic en els ecosistemes marins: els tres dias de conferències pretenen abordar el tema de diferents perspectives.

L'equip d'Observadors del Mar presenta el projecte pilot amb les escoles, relitzat en el marc del projecte RecerCaixa. "Community-based Observatories tackling MICROPLASTIC: Spanish schools pilot project based on seawatchers.org" E. Broglio, O. Planells, P. Baztán, M. Vicioso, Cristina Puig, J. Baztán

A més, estarem interactuant amb tots els participants del congrés, amb la idea de acabar de definir la xarxa d'observatoris participatius que vulguin col·laborar amb un mostreig continuat de microplásticos en platges.

Programa complet de MICRO2016

 · Jornades a Andalusia

Aquest Juny no et perdis les Jornades d'Observadors del Mar a Andalusia!

Presentarem la nostra plataforma de ciència ciutadana i aprofundirem en dos projectes científics: Esponges Introduïdes i Algues invasores.

L'organització anirà a càrrec dels Observatoris Sentinella Aula del Mar Cei·Mar UGR, Club Universitari de Busseig Granada i Aquatours Almeria Aventures Submarines, que gestionaran els esdeveniments i les inscripcions per a la immersió.

4 de Juny - Aula del Mar Roquetas, Almeria

5 de Juny - Centro cívic La Ferradura, Almuñécar

Programa:

9:30 - Presentacions: Entrada lliure Esteu tots convidats!

- Plataforma web Observadors del Mar - Elisabetta Broglio, ICM

- Projecto Algues invasores - Laura Royo, IMEDEA

- Projecto Esponges introduïdes - Gemma Agell, CEAB

11:30 - Immersió dirigida: Places limitadesT'hi esperem!

 · La nostra plataforma, en la I Concentració Submarina de la Herradura

La Herradura, Almuñécar (Granada), acull del 13 al 15 de maig la primera Concentració Submarina per a reivindicar la protecció del medi marí. Es tracta d'un gran esdeveniment organitzat per l'entitat de submarinisme i conservació Equilibrio Marino, que inclou un ampli programa d'activitats, amb immersions, conferències i debats, entre altres.

En el marc de la concentració, l'Aula del Mar de Granada, entitat que col·labora amb la nostra plataforma com observatori sentinella, farà una presentació d'Observadors del Mar. Héctor Pula, de l'Aula del Mar, explicarà els objectius i expectatives del nostre projecte de ciència ciutadana el dissabte, 14 de maig, a les 18:15 hores.

Més informació: Programa de la concentració en el lloc web d'Equilibrio Marino

 · Gran cloenda del projecte "Ciència ciutadana a les escoles" en Cosmocaixa.

5/5/2016 | Avui tanquem amb una jornada molt emocionant en Cosmocaixa Barcelona, el projecte "Ciència ciutadana: educació i recerca" finançat per RecerCaixa, en el qual vam participar amb altres 4 projectes de ciència ciutadana (BPath, Rio.net, Mosquit Alert, Flora Urbana i Al·lèrgies).

Més de 500 alumnes de secundària van participar en aquesta prova pilot implicant-se durant dos mesos en la recerca científica de diferents àmbits.

En el cas d'Observadors del Mar, dues escoles de Badalona (Enric Borrás i Maristas) van implicar a un centenar d'alumnes en la recollida de dades de micro y macro plàstic a la platja, per al projecte Plàstic 0. Durant la jornada, els alumnes van presentar la seva experiència i els seus resultats davant dels altres participants, en un espai-Fira expressament dissenyat per a això.

Els científics del projecte ens hem quedat absolutament impressionats amb el treball fet per a les escoles, i l'èxit d'aquest pilot ens anima a seguir avançant en aquest sentit.

Podeu veure els resultats dels alumnes de l'escola Enric Borrás en la seva pàgina web.

O llegir l'informe final del projecte aqui.

 · Participem al 2n Workshop sobre Marine Litter en Bcn

3/5/2016 Avui hem participat al segon Workshop d'experts en Marine Litter organitzat per a l'Agencia de Residus de Catalunya, al Port de Barcelona.

L’objectiu del taller era posar en contacte experts sobre aspectes concrets de l’escombraria marina per tal que es generin sinergies entre els participants i es doni resposta a les carències o necessitats detectades en els seus àmbits corresponents. Les taules de treball van tractar dos aspectes relacionats amb l’escombraria marina: 1) Les vies d’entrada d’escombraria marina més importants 2) El top10 dels residus trobats a les platges: com actuar per prevenir la seva generació i donar-los un valor com a recursos en el marc de l’economia circular. Cada expert va proposar actuacions concretes per a resoldre, afrontar els reptes i prevenir o reduir els residus relacionats amb el seu àmbit.

L'Elisabetta Broglio, coordinadora del projecte Observadors del Mar, va ser la moderadora d'una de les 4 taules de treball del workshop. Va ser una trobada molt interessant i vam poder explicar en nostre projecte pilot de seguiment de microplàstic que hem fet amb les escoles, i el seu plantejament de futur. També es va comentar la nostra col·laboració amb el Projecte MARVIVA.

Aquest grup de treball seguirà avançant per una millora de la gestió d'aquesta problemàtica.

 · Nova observació d'un peix globus tòxic a Itàlia

25/4/2016 | El passat 15 d'abril s'ha recollit a les costes italianes un exemplar de peix globus de la espècie Lagocephalus sceleratus. Aquesta espècie és altament tòxica: va entrar a la Mediterrània a través del Canal de Suez en 2003 i ha estat responsable de la intoxicació alimentària severa (incloent alguns pocs casos fatals) en països com Grècia, Xipre, Turquia, Líban, Israel, Egipte. La toxina manté el seu efecte fins i tot després de la cocció i el peix no va consumit en cap cas.

Des de la nostra plataforma seguim treballan en la xarxa de detecció en coordinació amb les autoritats italianes i d'altres països. Pots veure el video de ISPRA d'aquesta ùltima captura aqui.

També pots veure el mapa dels avistament d'aquesta espècie al nostre portal a partir de la FITXA de l'observació.

 · Comencem una col·laboració amb MARVIVA

1/4/2016 Els pescadors són un col·lectiu molt important per a la nostra plataforma i volem seguir fomentant la seva participació en els projectes científics. Per això, hem proposat ser la cara visible de MARVIVA, un projecte de la Agència de Residus de Catalunya i la Confraria de Pescadors de Barcelona, que treballa per recollir i classificar les escombraries que capturen els pescadors a les seves xarxes amb la finalitat de reunir dades per conèixer amb detalls la seva composició i dissenyar una estratègia perquè aquesta no arribi al mar.

Les dades de MARVIVA es publicaran en la nostra plataforma perquè es conegui l'envergadura d'aquesta problemàtica.

Si ets pescador, i reculls escombraries amb la teva xarxes, fes-li una foto i puja-la a la web! Comptem amb la teva ajuda!

Saber més sobre el projecte MARVIVA

 · Xerrada de presentació del projecte a Granada

8/3/2016 Presentació del projecte dins del "El conocimiento del Mar” organitzat per l'Aula del Mar de la Universitat de Granada.

"Observadores del mar: objetivos y expectativas de un proyecto de ciencia ciudadana para la investigación marina" a càrrec d'Elisabetta Broglio

11 h. Salón de Grados de la Facultat de Ciencias de la Universidad de Granada.

Programa sencer del Cicle de conferències

 · JORNADA D'OBSERVADORS DEL MAR centrada en el PROJECTE “ESPONGES INTRODUÏDES”

23/2/2016 El dia 5 de Març de 2016, el Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) i l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona (ICM-CSIC) organitzen un matí de formació en el marc de la plataforma de ciència ciutadana Observadors del Mar.

La trobada servirà per donar a conèixer el projecte ESPONGES INTRODUÏDES que demana la col·laboració ciutadana per determinar la distribució de dues espècies d'esponges introduïdes a la Meditarrània, Hemimycale columella i Paraleucilla magna, i així participar en la recerca en l'àmbit del projecte Marsymbiomics www.marsymbiomics.es mitjançant aquest portal.

La trobada tindrà lloc a Blanes durant el matí del dia 5 de març i constarà d'unes xerrades amb experts i una immersió, en col·laboració amb el Centre de Busseig Blanes-sub. (Activitat gratuïta, consultar condicions i tarifes per a la immersió al programa)

Per inscriure't, emplena el següent formulari i llest! PROGRAMA I INSCRIPCIÓ

 · En marxa la campanya de seguiment del peix globus a les nostres costes

1/2/2016 Observadors del Mar, l’Institut de Ciències del Mar (CSIC), la Direcció General de Pesca i Afers Marítims de la Generalitat de Catalunya i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries es coordinen per dur a terme la campanya de seguiment i sensibilització del peix globus en aigües del litoral espanyol.

L’esforç conjunt ha permès la publicació del cartell informatiu, adreçat principalment a pescadors, amb què les entitats alerten de la possible presència d’aquests animals i detallen els passos que cal seguir en cas que es trobi algun exemplar. Per donar difusió a aquesta campanya, s’han distribuït 6.000 cartells a ports, confraries i clubs de pesca esportiva de Catalunya, i en un futur, el cartell es traduirà al castellà i es distribuirà a altres comunitats autònomes.

L’objectiu del cartell és aconseguir que en el cas que els pescadors capturin un exemplar de peix globus, el guardin i avisin la Direcció General de Pesca. L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, per la seva part, recollirà l'exemplar i estudiarà la seva toxicitat. Finalment, l’Institut de Ciències del Mar s’encarregarà de verificar l’espècie i incloure-la en la plataforma Observadors del Mar, on es descriuran la localització geogràfica i altres detalls de la troballa.

Descarrega't el díptic

Descarrega't el cartell

 · L’ISPRA i Observadors del Mar col·laboren per a la campanya de seguiment del peix globus

15/12/2015 L’"Istituto Superiore per la Protezione i la Ricerca Ambientale", ISPRA, emprèn una nova campanya de seguiment i sensibilització de l'espècie tòxica i invasora de peix globus Lagocephalus sceleratus, en col•laboració amb la Direcció general de Pesca Marítima i Aqüicultura, el Departament de Pesca Maritima de la Captinanía de Port i Observadors del Mar.

Lagocephalus sceleratus és una espècie pròpia del mar roig que en el 2003 va ser detectada per primera vegada en aigües del Mediterrani oriental. En el 2014 aquest peix, mortal per al seu consum alimentari i perillós per la seva mossegada, es va detectar per vegada primera en costes espanyoles gràcies a un participant d'Observadors del Mar.

Ara, ISPRA, des d'Itàlia, ha emprès una nova campanya informativa per intensificar el seguiment d'aquesta i altres dues espècies de peix globus autòctones, Lagocephalus lagocephalus i Sphoeroides pachygaster. Les dades recollides pels ciutadans italians, es publicaran en la pàgina d'observadorsdelmar.cat i entraran a formar part de la base de dades mediterrània d'aquestes espècies.

 · Jornada de co-creació i lliurament de premis a Palma de Mallorca

12/12/2015 El proper 19 de desembre organitzem conjuntament al Projecto "Ojo a las invasoras" de IMEDEA un matí de ciència ciutadana a Palma de Mallorca.

Dia: 19/12/2015

Lloc: Club Nàutic Portitxol. Recinto de Vela. Passeig Bartomeu Barceló i Mir, 2, Es Portixol

1. A les 11h, taller de co-creació Ojo a las invasoras i Observadors del mar. Tant si ets com si no ets observador, necessitem la teva opinió. Et convidem a crear amb nosaltres la millor estratègia per a aquests projectes. La teva mirada és molt valuosa!

2. A les 12h Lliura de premis del concurso "Flora invasora" i "Observadors del Mar". Els observadors que hagin registrat observacions de Flora invasora (i altres espècies invasores) en la plataforma, entren en un concurs amb suculents premis en vals regalo en la tenda de ISURUS-Diving Center. (tens fins al dijous 17 a les 12h per registrar més observacions!!)

3. A les 12:30 h Pica-pica.

S'agraeix confirmació d'assistència (pe. 1 observador + 3 familiars) a ojoinvasoras@gmail.com (per qüestions logístiques). Si coneixeu a algú persona a la qual pugui interessar-li participar en el Taller de co-creació podeu passar la informació.

Agraïm el patrocini de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) -MINECO, la Conselleria de Medi Ambient de les Illes Balears, a l'Aula de la Mar per cedir-nos l'espai i a tod@s els que heu col·laborat d'una o una altra manera amb el projecte. Gràcies a tots.

 · Observadors del Mar al programa Latituds de Canal 33

15/11/2015 El passat dia 12 de novembre es va emetre pel Canal 33 un reportatge sobre la cogestió pescquera i la ciència ciutadana. SI no l'heu vist, el podeu trobar en aquest enllaç

 · Xerrada de presentació del projecte a Valencia

19/11/2015 Presentació del projecte dins del "Cicle de Conferències Parlem del Mar” organitzat pel Grup d’Estudiants de Biologia Marina Bioblau, de la Universitat de València.

"Observadores del mar: objetivos y expectativas de un proyecto de ciencia ciudadana para la investigación marina" a càrrec d'Elisabetta Broglio

18:30 h. Aulari Interfacultatiu del campus del Burjassot-Paterna Aula AF-13

Cartel

 · Visita al vaixell oceanogràfic García del Cid

2/11/2015 Els dies 3 i 4 de novembre a la tarda, el vaixell oceanogràfic García del Cid ofereix visites guiades a qui tingui interès per conèixer el dia a dia d'una embarcació que duu a terme recerques científiques pel Mediterrani, el Cantàbric i zones de l'Atlántico.

La tripulació del buc atendrà les visites, que es realitzaran en tres torns tots dos dies: a les 17:00, a les 18:00 i a les 19:00.

La inscripció és imprescindible. Per realitzar-la, escriure un missatge de correu electrònic a l'adreça reservas@icm.csic.es amb l'assumpte "CID".

Apunta't!

 · Observadors del Mar participa al Barcelona Citizen Science Safari

28/10/2015. Presentació del projecte Observadors del Mar durant el Barcelona Citizen Science Safari

Platja de la Barceloneta. H 16:00

En el marc de la III ECSA (European Citizen Science Association) Assembly que es porta a terme a Barcelona.

Més informació

 · Xerrada de presentació del projecte a Cadis

2/10/2015. Xerrada a càrrec de Pere Abelló sobre el projecte Observadors del Mar.

Universitat de Cadis. H 12:00

En el marc de: Ciclo CEIMAR Conferencias de Excelencia

Pòster

 · Taller: 2nd CENS DE PEIXOS INDICADORS DE CANVI CLIMÀTIC a les Illes Medes

3 d'octubre 2015 | A càrrec de Ernesto Azzurro (Responsable projecte Peixos invasors i membre del CIESM Tropicarl Signal Program, Italia).

10:00 h Conferència. "Evaluando la abundancia de peces indicadores". Entrada lliure.

14:00 h Part pràctica. Sortida en vaixell a les Illes Medes. Farem un cens per a evaluar la presència de peixos indicadors de canvi climàtic. Ès realitzarà amb ampolles d'immersió. Cal portar material de busseig. Aquesta part té un cost associat de 17 € (per inscripció i detalls veure Pòster)

18:00 h Conferència (dirigida especialment a pescadors). "¿Hay nuevas especies en nuestro mar?". Entrada lliure.

Organitza: Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes, i el Baix Ter i Observadors del Mar. Col·labora: Club Nàutic Estartit

 · Xerrada de presentació del projecte a Begur

12/09/2015. Xerrada a càrrec de Elisabetta Broglio sobre el projecte Observadors del Mar.

Cinema Casino, Begur. H 19.

En el marc de Begur Sotaigua Programa complert

 · Taller: OBSERVACIÓ DE PEIXOS I CRANCS a Torredembarra

24-26 de juliol |Torredembarra TALLER OBSERVACIÓ DE PEIXOS I CRANCS (Pòster). Desena edició. Activitat voluntària i gratuïta.

24 de juliol, divendres 19.30 h.Lloc: Sala de Reunions del CASAL MUNICIPAL C/Capella 6 1er. pis. A càrrec de Pere Abelló, de l’Institut de Ciències del Mar i Iris Gual, biòloga, estudiosa del fons marí de la platja del poble. Part teòrica. Utilitzarem el llibret submergible Peixos i altra vida marina de la platja de Torredembarra, publicat pel Centre d’Estudis. Es podrà adquirir en el moment de l’activitat. Entrada lliure.

26 de juliol, diumenge, 10 h. Platja davant de Plaça de l’església de Baix a Mar. Part pràctica. Només cal portar ulleres, tub i peus d’ànec. Ens acompanyaran Pere Abelló i Iris Gual, que el dia abans hauran explicat les característiques per identificar-los.

Els RESULTATS d'aquest taller estàn plasmats en aquest document PDF

 · Obrim un nou projecte: FLORA INVASORA

15/6/2015 Avui obrim oficialment un nou projecte a Observadors del Mar. Gràcies a una col·laboració amb l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats -IMEDEA (CSIC-UIB) i el suport de la Fundación Española por la Ciencia y la Tecnología (FECYT), a partir d'avui els ciutadans poden assenyalar a través de la nostra web albiraments d'espècies de flora invasora en el Mediterrani. L' equip científic darrere d'aquest projecte inclou investigadors de IMEDEA i del CEAB de Blanes, i serà el responsable de validar les observacions rebudes i donar respostes als ciutadans.

Llegeix els objectius del Projecte FLORA INVASORA i consulta la web d’IMEDEA Ojo a las Invasoras i assabenta't del programa d'accions divulgatives específiques que es van a organitzar per als diversos públics en Balears aquest estiu.

Donem la benvinguda a aquest nou projecte i us animem a participar!

 · Es tanca el Projecte Esponges Amenaçades

8/6/2015 Amb 162 observacions rebudes, tanquem aquesta setmana el Projecte Esponges Amenaçades. Durant el període que va estar obert, ens heu ajudat molt! No heu observat mortalitats en massa i els pocs casos de mortalitat d'exemplars observats, en cap cas, van afectar una proporció rellevant de la població. Aquests resultats coincideixen amb els que han obtinguts els investigadors en la seva recerca, i és per això que han decidit tancar aquest projecte. Llegiu la carta que us han escrit!

Moltes gràcies a tots

L'equip d'Observadors del Mar

 · Ampliem el projecte GORGÒNIES!

20/5/2015 El projecte Gorgònies en Perill es transforma en ATENCIÓ CORALLS amb l’objectiu d’ampliar el nombre d’espècies objectiu. A part de les espècies que ja es troben en el projecte, s’inclouen les següents espècies de cnidaris mediterranis: el corall Cladocora caespitosa, el fals corall negre Savalia savaglia i el corall Astroides calycularis, a més de dues espècies de coralls invasors: Oculina patagonica i Oulastrea crispata.

Anar al projecte: ATENCIÓ CORALLS

 · Comença un pla coordinat de detecció del peix globus a les costes espanyoles

24/2/2015 Al Mediterrani occidental s’han descrit dues espècies de peixos globus (Tetraodontidae), el Lagocephalus lagocephalus i Sphoeroides pachygaster. Ambdues espècies són escasses i mai han estat objecte de pesca i comercialització, que està expressament prohibida per la Unió Europea a causa de l’alta toxicitat d’algunes de les espècies de la família Tetradontidae.

En la mateixa família hi ha una espècie, el Lagocephalus scelaratus que és molt tòxica (en molts casos el consum de la seva carn pot provocar la mort) i altament invasiva. Aquesta va entrar al Mediterrani pel Canal de Suez l’any 2003 i actualment ha ocupat tot el Mediterrani Oriental on pot arribar a ser molt abundant. En els últims anys ja s’ha detectat com espècie establerta a Tunísia i a Sicília i recentment a la web d’Observadors del Mar ens ha arribat una observació d’un exemplar suposadament trobat entre les costes d’Eivissa i Dènia.

És per això que des d’Observadors del Mar hem impulsat un acord de col·laboració amb 3 institucions, per tal d'establir una xarxa de detecció d’exemplars de peixos globus. La Direcció General de Pesca de la Generalitat de Catalunya avisarà als pescadors de la importància de la detecció i identificació d'aquesta espècie i els hi demanarà que portin els exemplars a les confraries, l’Institut d'investigació i Tecnologia Agroalimentaria (IRTA) recollirà els exemplars i estudiarà la toxicitat de totes les espècies d’aquesta família, i l’Institut de Ciècnies del Mar (ICM- CSIC) farà la correcta identificació i construirà el mapa de distribució d’aquestes espècies al web d'Observadors del Mar.

Els científics estem interessats en totes les espècies d’aquesta família, per la qual cosa demanem a tots els ciutadans que col·laboreu que ens feu arribar les vostres observacions! MOLTES GRÀCIES!

 · Ja tenim el primer calendari d'Observadors del Mar!

7/1/2015 Amics observadors,

ja us podeu descarregar el calendari 2015 d'Observadors del Mar. Gràcies a tots els que heu proporcionat les fotos i les observacions! La mida òptima per a imprimir és 40*60 cm

Descarrega PDF (10 Mb)

 · Bon Any!

31/12/2014 L'equip d'Observadors del Mar us desitja un molt bon any 2015! Amb una targeta dissenyada pel nostre expert en peixos mediterranis, Toni Lombarte.

Veure

 · Nou avenços en el seguiment de l'arribada del peix globus a les costes espanyoles

25/11/2014 Hem rebut una observació que indicaria que el peix globus, Lagocephalus sceleratus, podria haver arribat a les nostres costes. Aquesta noticia és important, ja que no es tenia constància de la seva presència a les costes espanyoles. Aquesta espècie ve del Mar Roig, és invasora i molt tòxica si ingerida. Als Matins de TV3 van entrevistar el nostre expert Toni Lombarte que parla de la importància d'una correcta identificació (hi ha més espècies de la mateixa família no tan tòxiques), de la funció de les Col·leccions Biològiques de Referència de l'ICM i de les eines que ofereix aquesta web.

Pots veure l'entrevista en aquest enllaç

 · Entrevista a l'expert en RAC1

Podeu tornar a ascoltar la entrevista que li van fer el 13/11/2014 a Versió RAC1 a Toni Garcia, responsable projecte Peixos Mediterrànis aqui

 · Xerrada al Museu Marítim de Barcelona

25/11/2014. Xerrada a càrrec de Pere Abelló sobre el projecte Observadors del Mar. Sala d'Actes del Museu Marítim de Barcelona. H 18.

En el marc del Barcelona Underwater Festival Programa complert

 · Trobada de ciutadans i científics a Cosmocaixa

12 novembre| Apunta't a la trobada i participa! PLACES ESGOTADES

Trobada de ciutadans i científics per a avaluar els primers resultats del projecte Observadors del Mar i plantejar estratègies per l'any 2015.

OBSERVANT EL MAR AMB ELS ULLS DELS CIUTADANS

19 H, COSMOCAIXA, BARCELONA, AFORAMENT LIMITAT, INSCRIPCIÓ GRATUÏTA

PROGRAMA:

19:00 h El Projecte Observadors del Mar: resultats i novetats. A càrrec de Joaquim Garrabou i Elisabetta Broglio

19:20 h Taula rodona: On som i cap on anem? Diàleg entre ciutadans i científics

Macarena Marambio- Responsable projecte Alerta Meduses; Antoni García- Responsable projecte Peixos indicadors de canvi climàtic; Oscar Sagué- IFSUA associació per a la promoció, defensa i difusió de una pràctica responsable de les activitats subaquàtiques, col·laborador del Projecte; Mauricio Pulido- Plataforma de Pescadores artesanales MedArtNet, para una pesca responsable y sostenible; Isabelle Bonhoure- Oficina de Ciència Ciutadana de Barcelona i OpenSystems; Modera: Josep Maria Gili, investigador a l’Institut de Ciències del Mar i responsable del projecte El Mar a Fons

20:00 h Petit refrigeri

No t'ho perdis, participa! T'esperem amb una sorpresa :)

L'equip d'ODM

 · Totes del presentacions d'aquest estiu!

Les fotos de les activitats i tallers d’aquest estiu és poden consultar en aquest enllaç

19 de octubre| Pòster

L'Estartit: tallers de mostreig científic per a bussejadors. Projecte Peixos indicadors de canvi climàtic. Organitzat en col·laboració amb el Parc Natural del Montgrí, les Illes medes i el Baix Ter

20 de setembre | Pòster

Llançà: tallers de mostreig científic per a bussejadors. Col•laboració amb els projectes Gorgònies en perill, Peixos invasors i Peixos mediterrànis.

26 de juliol | Pòster Meduses | Pòster Peixos |

Port Adriano Calviá, Mallorca 11:00 - 15:00 h seu de Mar Balear Dive Center. Tallers familiars pel projecte medusa (obert a tothom). 16:00-20:00 h xerrada i tallers de mostreig científic per a bussejadors pels projectes peixos invasors i peixos mediterrànis.

12 de juliol | Pòster

L’Ametlla de Mar, Castell de Sant Jordi d’Alfama, 11:00-15:00 h. Tallers familiars pel projecte medusa.

13 de juliol | Pòster

L’Ametlla de Mar, Castell de Sant Jordi d’Alfama i platja. 11:00-15:00 h Xerrada i talleres familiars sobre els projectes Peixos mediterrànis i Crustacis. Sortida al mar (snorkel) per a la identificació de peixos i crancs del litoral.

21 de juny

Marina del Este, La Herradura (Andalucía), XXVI Campeonato de Fotografía Submarina Caza Foto Sub en Apnea, organizado por la Federación Andaluza de Actividades Subacuáticas 11:00-14:00 h inmersió i tallers de mostreig científic per a bussejadors pel projecte Gorgònies en perill. 19:00 h Presentació del projecte

19 de juny | Pòster

Barcelona, 12:00 h, Facultat de Biologia UB Departament d'Ecologia. Presentació del projecte.

15 de juny

Badalona Festa del Mar, 10:00 - 15:00 h, Passeig Marítim. Tallers familiars pel projecte medusa

14 de juny

Barcelona, Festa de la Ciència i Tecnologia, carpa Franklin, Parc de la Ciutadella, 11:00 - 14:00 h. Tallers familiars pel projecte medusa

12 de juny

Barcelona, CCCB, 19:00 h en el marc de la exposició Big Bang Data, Ciència ciudadana: les dades a les nostres mans. Presentació del projecte

11 juny

Barcelona Centre Cultural el Born i Museo Picasso, 18:00 h en ocasió del Barcelona Citizen Science Day. Presentació del projecte

4 juny

Menorca, Ajuntament de Maó. 19:00 h. Presentació del projecte en el marc de Ciudad Ciencia

17 de maig | Pòster

Málaga, Salón de Actos del Centro Náutico del Puerto Deportivo de Benalmádena, 12:00 h

15 de maig | Pòster

Palma de Mallorca, Palma Aquarium, 19:00 h. Presentació del projecte · 21/3/2014. Organitzem la presentació del projecte a Balears i Andalusia!

Aquest any 2014 la FECYT ens ha concedit una ajuda per difondre el projecte a tota Espanya.

En aquests dies estem organitzant unes presentacions del projecte a Balears i Andalusia, per al proper mes de maig.

Aviat us donarem més detalls sobre les dates!!

 · 28/2/2014 Para todos la 2 parla d'Observadors del Mar

En la seva secció dedicada a a conèixer webs i aplicacions informàtiques de l'àmbit de la solidaritat i el consum, Para todos la 2 parla aquesta setmana del projecte Observadors del MarAquí el vídeo (minut 2:50)

 · 24/1/2014 Estrenem nou projecte: PLÀSTIC 0

Actualment, més del 60% dels residus que s'acumulen als oceans i les costes del planeta són plàstics.

Tortugues marines, aus, cetacis i altres mamífers marins són víctimes de l'ús que fem del plàstic.

Ajuda'ns a localitzar i classificar els plàstics que trobes! Més informació aqui

 · L'Institut de Ciènces del Mar us desitja bones festes i molt bon any 2014!

L'Institut de Ciènces del Mar us desitja bones festes i molt bon any 2014!

Més novetats al nou butlletí de la web ICMDivulga

 · 22/11/2013 Fotos de les portes obertes a l'Institut de Ciències del Mar (CSIC)

Els dies 19 i 20 de novembre 2013 es van celebrar les porrtes obertes l nostre centre. Més de 500 persones ens van visitar!

Pots veure algunes fotos de l'esdeveniment a la web ICMDivulga www.icm.csic.es/icmdivulga

 · 16/9/2013 Observadors del Mar a TV3! Reportatge sobre la jornada de formació del maig 2013

Amics, amigues

ja s'ha emés el reportatge de TV3 sobre la jornada de formació que vam fer al maig pels projectes "gorgònies en perill" i "peixos indicadors de canvi climàtic". Si no l'heu vist, el podeu trobar en aquest enllaç:

http://www.tv3.cat/pprogrames/elmediambient

 · 9/8/2013 Medjelly: una aplicació mòbil per saber si hi ha meduses a la platja.

La app gratuïta MedJelly, desenvolupada pels científics de l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) responsables del Projecte Alerta Meduses,en col·laboració amb la Mediterranean Science Comission, ja està disponible per iPhone i Android. Gràcies a aquesta aplicació, els ciutadans poden consultar la presència de meduses a les platges de Catalunya en temps real. L'aplicació funciona gràcies a la col·laboració entre l'ICM i els ajuntaments catalans, els serveis de salvament i socorrisme, Creu Roja i Pro-Activa. Aquesta eina permet saber nom i característiques de les espècies presents a la platja i dóna informació sobre què fer en cas d'una picada.

Disponible en el App Store i també a la web www.medjelly.com

 · 19/7/2013 Qui són els nostres col·laboradors més actius?

S'ha acabat el primer any d'OdM i ja tenim la llista dels 5 col·laboradors amb més observacions. Són Salvador García, Juan Antonio Torres, Manel Bolivar, Oscar Pauner i Pablo Ruíz. Veure perfils i dades

Moltes gràcies!!

Us desitjem a tots un estiu molt profitós i molt feliç.

No deixeu d'enviar-nos les vostres observacions d'aquest estiu!!!

 · 19/6/2013 Informe de resultats obtinguts durant el primer any d'OdM!

Observadors del Mar ja porta un any funcionant! Hem preparat un primer informe de resultats obtinguts durant aquest periòde.

El poderu trobar a l'apartat Documents de la web.

 · 15/05/2013 Primera sortida de formació amb els científics!

El dia 11 de maig 2013 vam fer la primera formació sobre l’aplicació de protocols de mostreig, a l'Estartit!

Gràcies a tots els que heu participat i esperem que aquesta col·laboració sigui profitosa per tothom.Veure les fotos

 · Butlletí Novetats de l'Institut de Ciències del Mar (Maig 2013)

Ja està aquí el butlletí de novetats de l'ICM! Butlletí ICMDivulga nº13

 · 27/03/2013 Vols conèixer com funciona una expedició científica a l’oceà?

A la pagina de divulgació de l’Institut de Ciències del Mar (ICMDivulga) estem publicant el blog de la campanya oceanogràfica SPURS. Aquesta, que va començar el dia 16 març 2013 a bord del vaixell Sarmiento de Gamboa, es part de l’experiment internacional SPURS (Salinity Processes in the Upper ocean Regional Study) que estudia els processos oceanogràfics responsables de la formació i manteniment del màxim de salinitat en el centre del gir subtropical de l’Atlàntic Nord.

El projecte inclou un treball de camp intensiu amb instrumentació d’última generació, utilització de mesures de salinitat des de satèl·lit i models numèrics de simulació. Al llarg de la crònica de la campanya podreu comprovar com és la vida a bord, com es treballa i com es viu, així com alguns dels resultats que s'han anat obtenint.

Per seguir el blog podeu anar a l’enllaç: http://www.icm.csic.es/icmdivulga/ca/campana-spurs.htm

 · 31/01/2013. Any internacional de la cooperació en l'esfera de l'aigua.

Dimarts passat 29 de gener 2013 s'ha obert oficialment l'Any Internacional de la Cooperació en l'Esfera de l'Aigua 2013. El CSIC i Aqualogy han signat un acord per desenvolupar conjuntament un programa d'activitats de divulgació sota el lema “Som aigua. Ciència i coneixement per a un accés universal”.

Més informació: www.agua2013.es

 · 20/12/2012 Obrim la galeria de fotos i us desitgem un Bon Any 2013!

Amigues i amics d’OdM,

us desitgem un molt bon any 2013, ple de projectes i il·lusió.

Obrim en aquests dies una galeria amb les millors fotos que ens heu enviat, i esperem poder seguir ampliant-la gràcies a la vostra col·laboració.

Fins a l'any que ve!

Els investigadors del projecte OdM

www.observadoresdelmar.es/galeria.php

 · 28/11/2012 Portes obertes a l'ICM 2012: les fotos

Els dies 20 i 21 de novembre, coincidint amb les Setmana de la Ciència, hem obert les portes de l'Institut de Ciències del Mar (CSIC) al públic general i escolar.

Les fotos de l'esdeveniment estan ara al web ICMDivulga.

www.icm.csic.es/icmdivulga/ca/semana-de-la-ciencia.htm · 31/10/2012 Vols conèixer l'Institut de Ciències del Mar? Vine a les portes obertes 2012!

Hola Observadors,

els dies 20 i 21 de novembre, coincidint amb les Setmana de la Ciència, oferim l'oportunitat de conèixer nostre el centre al públic general i escolar. Durant els dos dies de portes obertes serà possible visitar algunes instal·lacions i participar en tallers.

Podeu trobar el programa complet d'activitats a la nostra pàgina web de divulgació ICMDivulga: www.icm.csic.es/icmdivulga. La reserva és obligatòria.

Aprofitem per informar-vos que ja ha sortit el 12º Butlletí de novetats de l’ICM. Si us interessa rebre-ho periòdicament, us podeu fer subscriptors, enviant un correu electrònic a icmdivulga@icm.csic.es.

Us hi esperem!

 · 8/10/2012 Estrenem nou projecte, PEIXOS MEDITERRANIS

Hola Observadors,

vista la gran quantitat d'observacions que ens heu enviat sobre peixos, hem decidit obrir un altre projecte per separar les observacions d'espècies invasores de les típiques del Mediterrani.

Us aconsellem que entreu en la part de descripció de projecte, on trobareu les espècies de les quals ens interessen dades i l'objectiu de tots dos projectes. A través d'aquest projecte recollim dades d'espècies comunes, espècies rares, espècies indicadores de canvi climàtic i dades històriques.

Incorporem a dos nous editors, Domingo Lloris i Antonio Lombarte, investigadors especialitzats en la classificació i ecologia dels peixos del Mediterrani, que validaran les vostres fitxes. Sobretot, us recordem la importància de posar una foto, si la teniu.

Esperem que us agradi! Projecte Peixos Mediterranis

 · 20/09/2012 Propera obertura de 3 nous projectes i d'una galeria de les vostres millors fotos

Benvolguts observadors, abans de res, gràcies per enviar-nos tanta informació!! En aquests moments estem elaborant uns petits informes amb els primers resultats d'aquest estiu.

Us comuniquem també que som a punt d'estrenar tres nous projectes en els quals podreu col·laborar (“Peixos Mediterranis”, “Cetacis” i “Tortugues”) i una galeria d'imatges on apareixeran les millors fotos que ens heu enviat (la foto de la noticia, és de Juan Antonio Torres Balaguer).

L'estiu s'acaba…però la nostra labor segueix: comptem amb la vostra col·laboració!

 · 22/08/2012 Arribada massiva de Phyllorhiza punctata al delta de l'Ebre

Els investigadors de l’ICM troben centenars de milers d'individus de Phyllorhiza punctata en la badia dels Alfacs, delta de l'Ebre. Fa dos anys els mateixos científics van albirar un sol exemplar d'aquesta espècie invasora (prové de l'oceà Pacífic), al costat de molts exemplars del ctenòfor invasor Mnemiopsis leidyi, la densitat del qual és aquest any també molt important, arribant (fins a 500 larves per metre cúbic). Els científics alerten que l'ecosistema no està preparat per a aquesta doble invasió: ambdues espècies són grans depredadors del plàncton i també d'ous i larves d'altres espècies, i és possible que la seva invasió generi uns desequilibris greus i difícils de preveure, per la qual cosa reclamen un pla de gestió urgent perquè en determinades circumstàncies els efectes podrien ser molt destructius.

Has vist algun exemplar? Fes-nos arribar la teva observació!

 · 19/07/2012: Aprofita l'estiu per col·laborar! Es busca a Pelagia noctiluca

Les investigadores del projecte medusa estan buscant exemplars de Pelagia noctiluca per poder seguir amb les seves investigacions sobre el cicle de vida i l’ecofisiología d'aquesta espècie. Aquesta espècie sol ser molt freqüent en les costes a partir de finals de juliol, així que si l'albireu us agrairíem que contactéssiu urgentment amb elles (a través del correu del grup medusa) perquè acudeixin a recollir-la i puguin seguir amb l’investigació en els aquaris de l’ICM. Moltes gràcies!!

 · 09/07/2012: Llegan a nuestra web las primeras observaciones del Mediterràneo Oriental.

Se trata de observaciones de especies lesepcianas de peces, así se definen las especies del mar Rojo que entran en el Mediterráneo por el Canal de Suez. Algunas de estas especies (como por ejemplo el pez corneta, la Fistularia commersonii) ya se pueden ver también en el Mediterráneo Central y Occidental. La noticia de su presencia ha sido publicada este mismo año en revistas científicas.

La foto hace referencia a la publicación de Bariche, M. (2012). “Recent evidence on the presence of Heniochus intermedius (Teleostei: Chaetodontidae) and Platycephalus indicus (Teleostei: Platycephalidae) in the Mediterranean Sea.” BioInvasions Records 1, 53-57.

 · 17/06/2012: presentació del portal en la Festa de la Ciència de Barcelona

El cap de setmana vinent se celebra a Barcelona la sisena edició de la Festa de la Ciència, en el Parc de la Ciutadella. L'equip d'OdM presenta el portal als ciutadans el diumenge 17 de juny, a les 13:45 en l'Espai 4, dedicat interament al Mar.

Programa de la Festa

 · 8 de juny: Dia Mundial dels Mars i Oceans

Cada any, el 8 de juny, es celebra el World Oceans Day.

Aquest any, amb el web d'Observadors del Mar, compartim amb vosaltres algunes de les preguntes que ens fem els científics que ens dediquem a l'estudi del mar.

Col·labora i suma't a nosaltres! Tots juguem un paper important en la conservació dels oceans.

 · 11 dies, 100 observacions!

Tan sol 11 dies després de la seva obertura, el web OdM ha rebut ja 100 observacions!

Agraïm als 43 observadors inscrits la seva dedicació i el seu interès. De moment, els projectes amb més observacions són els de meduses, peixos invasors, gorgònies i esponges.

Us recordem que podeu veure les fitxes assignades a cada projecte al mapa interactiu.

Seguim millorant la web gràcies als vostres comentaris, així que us animem a escriure'ns en cas de dubtes a la nostra adreça de contacte.

 · El web "Observadors del mar" comença a rebre informacions!

En una setmana us heu apuntat 28 persones: gràcies!

Estem analitzant els vostres comentaris intentat resoldre els problemes que heu detectat.

Us demanem una mica de paciència. Si teniu més comentaris ens podeu escriure a la nostra adreça de contacte.

Fins aviat!

 · Observadors del mar entra en fase "test": col·labora!

Benvinguts al nou web de “Observadors del mar”! Aquest mes de maig 2012 demanem als usuaris que ens ajudin a "testar” el web fent observacions, i que ens envien els seus comentaris el més aviat possible.

Si t'interessa formar part d'aquest grup-test, apunta't!

Agraïm tots els vostres suggeriments a la nostra adreça de contacte.

 · Xerrada en la seu de la FECDAS

El dia 11 d'abril 2012 a las 20h es va presentar el projecte "Observadors del Mar" en la seu de la FECDAS, la Federació Catalana d'Activitats Subaquàtiques (Moll de la Vela, 1 -Zona Forum- Sant Adrià de Besòs, Barcelona).

Durant la xerrada, dirigida a voluntaris submarinistes, es va mostrar el funcionament del web i els objectius de la iniciativa amb l'objectiu de cautivar als assistents pel projecte.

Actualitat

Mapa de les observacions

El nostre portal web web utilitza 'cookies' amb la finalitat de millorar l'experiència de l'usuari. Més informació aquí. [ Tancar ]